latinica  ћирилица
12/09/2024 |  19:51 ⇒ 19:53 | Autor: sputniknews.com

Zaharova: Zapad dao odriješene ruke Kurtiju za progon Srba sa KiM

Odgovornost za krizu koju Priština podstiče na KiM i neuspjeh u rješavanju tog pitanja je na zapadnim zemljama, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova, komentarišući represije protiv Srba u južnoj srpskoj pokrajini.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL/ilustracija) -
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL/ilustracija)

- Zaista, takozvani premijer Aljbin Kurti brutalno istjeruje Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji sa njihove rodne zemlje, koristeći čitav arsenal represivnih instrumenata i mjera zastrašivanja. Izražavamo solidarnost sa srpskom zajednicom na KiM i pozivamo međunarodne misije koje su prisutne u pokrajini na osnovu rezolucije SB UN 1244 da osiguraju zaštitu Srba od napada na njihova prava i bezbjednost - poručila je Zaharova.

Kako je naglasila Zaharova, ukinute su srpske administrativne strukture koje su ostale na sjeveru pokrajine, kao i opštinske vlasti Kosovske Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića, zatvorene su kancelarije Fonda PIO, Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju i druge značajne ustanove.

- U kaznenoj raciji, uz upotrebu nesrazmjerne sile, objekti su preuzeti i predati na korišćenje nelegitimnim organima samoproglašene republike, oduzeta je dokumentacija i kancelarijska oprema, zgrade su blokirane, srpske zastave su skinute. Na ulazima su postavljene table na albanskom jeziku. Albanci sa Kosova su saopštili o "ukidanju paralelnih srpskih institucija", čime su Srbima blokirali pristup osnovnim uslugama u mjestu njihovog stanovanja - podsjetila je Zaharova.

Istovremeno, diplomata je primjetila da predstavnici misije EU u regionu "rutinski, bez miješanja" prate šta se dešava. Prema riječima Zaharove, oni su se "odavno pretvorili u podstrekače i saučesnike Kurtijeve zločinačke politike".

- Zapadne prestonice su samo usput zamjerile svojim štićenicima u Prištini zbog "nedostatka koordinacije" i još jednom jasno stavile do znanja da ne dovode u pitanje zakonitost progona Srba. Njihov jedini zahtjev Kurtiju je da koordinira korake sa spoljnim pokroviteljima. Oni ne preduzimaju nikakve mjere uticaja na "premijera", naprotiv – implicitno podstiču etničko čišćenje, stvaranje nove kulturne i demografske realnosti u sredinama naseljenim Srbima. Samoproglašene regionalne "vlasti" vide vrlo dobro da im je Zapad dao potpuno "odriješene ruke", rezimirala je predstavnica ruskog diplomatskog resora.