latinica  ћирилица
12/09/2024 |  22:01 ⇒ 13/09/2024 | 06:48 | Autor: RTRS

Ranko Ristić, Srbin iz Amerike: Bez stranog faktora ovdje bi život bio mnogo ljepši (VIDEO)

Kada bi strani faktor prestao da se miješa, šansa za boljim životom u BiH bi se povećala, jer mi jesmo različiti narodi, ali imamo i dosta sličnosti, istakao je Srbin iz Amerike Ranko Ristić, koji je svjetskoj i domaćoj javnosti postao poznat, nakon obraćanja u Ujedinjenim nacijama u Njujorku, na panelu na kojem su govorile srpske žrtve i svjedoci rata u BiH.
Ranko Ristić - Foto: RTRS
Ranko RistićFoto: RTRS

- Sada shvatamo da se istorija ponavlja. Nekako taj dio istorije u onom sistemu bio je izostavljen. Veoma lako smo podlegli ideji jugoslovenstva, čak dva puta u istoriji. Međutim, očigledno je da se ta ideja više neće dugo dugo desiti na ovim prostorima. Srbi su najveće žrtve te ideje. Ona je bila uspostavljena iz dobrih namjera, ali život je pokazao da to nije baš tako - rekao je Ristić.

Poznat je i po tome što je njegova ćerka Katarina Ristić, seminarskim radom na temu "Bosanski Genocid" u Osnovnoj školi u Čikagu, uspjela dokazati da se u američkim udžbenicima falsifikuju istorija, karakter i žrtve građanskog rata u BiH. Zbog toga je pokrenuo akciju, nakon koje je iz školskih knjiga izbačena propaganda koja Srbe prikazuje u lošem svjetlu.

- Tri tvrdnje smo veoma lako pobili, kako je Srbija napala BiH, počinila genocid i kako je ubijeno 250.000 Bošnjaka. Broj žrtava čak je četiri puta uvećan, što je na neki način poniženje onih pravih žrtava - istakao je Ristić.

Gdje god živjeli Srbi su se oduvijek borili za slobodu i istinu. I preko okeana pronosili su istinu o stradanju svog naroda.

- Mnogi naši ljudi kriju u sebi te strašne priče, priče o zločinama, a istina je na našoj strani. Pogotovo u SAD to je naš zadatak, američkih državljana srpskog porijekla. Treba razumijeti da i američki narod ima kratku memoriju, oni su odavno zaboravili rat u BiH, što je u neku ruku i dobro, ali i prilika nama da sa ovakvim pričama vratimo ono tradicionalno prijateljstvo izmeđi naših naroda i država - naglasio je Ristić.

Poznato je da u SAD živi veliki broj Srba, da je Čikago poslije Beograda najveći srpski grad.

- Srpske organizacije koje su osnovane poslije Drugog svjetskog rata su pred izumiranjem, ali u međuvremenu došle su neke nove. Ona prva generacija koja je došla borila se protiv komunizma, a danas se borimo za istinu o srpskom narodu - naglašava Ristić.

Često je na ovim prostorima, ali Republiku Srpsku posebno doživljava.

- Nekoliko puta godišnje dolazim na ove prostore, i nikada mi se nije desilo da zaobiđem Republiku Srpsku. Volim je, sve mi je lijepo. Ponekad zamjeram ljudima koji ovdje žive da ne vide koliko je Srpska lijepa, a jeste zaista - zaključio je Ristić.