latinica  ћирилица
13/09/2024 |  06:56 ⇒ 11:12 | Autor: RTRS

Vozači oprez u vožnji, povećana opasnost od sitnih odrona

Auto-moto savez Republike Srpske apeluje na sve učesnike u saobraćaju da vožnju prilagode vremenskim uslovima, kao i uslovima na putu, da poštuju saobraćajne propise, odnosno ograničenja brzine i drže odstojanja između vozila.
Kiša - Foto: RTRS
KišaFoto: RTRS

- U kišnim uslovima, kada su klizavi kolovozi, suočavamo se sa većim brojem saobraćajnih nezgoda. Takođe, u uslovima padavina, na dionicama u usjecima dolazi do većeg odronjavanja kamenja i zemlje na kolovoz, pa vozačima skrećemo pažnju na dodatni oprez - ističu u AMSRS.

Razlog za to je i što učesnici u saobraćaju teže uočavaju ulegnuća i oštećenja na putu, jer ih voda brzo popuni, a česti su i nanosi zemlje na kolovoz zbog slivanja vode sa usjeka što dodatno povećava opasnost od proklizavanja točkova, dodali su iz AMS-a.

Na dionicama u usjecima mogući su veći odroni kamenja i zemlje na kolovoz, zbog čega vozači treba da budu dodatno oprezni.

Iz AMS-a podsjećaju da zbog nepovoljnih vremenskih prilika i kiše koja pada, danas neće biti obustave saobraćaja u kanjonu "Tijesno" na magistralnom putu Karanovac - Crna Rijeka.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda upozorili su na promjenu vremena uz jaku kišu i naglo zahlađenje, a tokom vikenda i na moguće jake udare vjetra.