latinica  ћирилица
13/09/2024 |  07:14 ⇒ 11:10 | Autor: RTRS

Đukanović: Neriješeni imovinsko pravni poslovi u slučaju Kuće Milanović pravno mogu dovesti i do tužbi (VIDEO)

Vlasništvo nad Kućom Milanović se stiče upisom u javne evidencije, a grad Banjaluka nije upisan i iste i ne može da raspolaže tim sredstvima, istakao je u našem Јutarnjem programu pomoćnik direktora za poslove nadzora u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove Dejan Đukanović.
Dejan Đukanović - Foto: RTRS
Dejan ĐukanovićFoto: RTRS

- Tu nisu riješeni imovinsko pravni odnosi. U javnim evidencijama se vode različiti upisi - navodi Đukanović.

Đukanović je dodao da su pravno moguće i tužbe, odnosno da se čeka odluka suda.

- Uložena su mnoga, značajna sredstva u ovaj projekat, a neriješeni imovinsko pravni postupci mogu dovesti do određenih problema, pravno su moguće i tužbe - napominje Đukanović.

Legalizacija je moguća na teritoriji cijele Republike Srpske, u svim opštinama i gradovima, ne samo u Banjaluci, napominje Đukanović.

Kada je riječ o samom postupku legalizacije, dodaje on, da je potrebno popuniti obrazac zahtjeva za legalizaciju i priložiti traženu dokumentaciju.

- Kada se završe procedure kod opštinskog organa, onda stranka dolazi u Republičku upravu za geodetske i imovinsko-pravne oodnose, u područnu jedinicu i time se i okončava procedura - dodaje Đukanović, te napominje da ukoliko su stranke u ranijim postupcima dostavile određenu dokumentaciju, ista im se ponovo neće tražiti, osim u slučajevima kada je to u njihovom interesu.

Đukanović napominje da je ovaj projekat finansiran i od strane Vlade Republike Srpske, odnosno budžeta.

Dodaje Đukanović da je Narodna skupština Republike Srpske donijela poseban zakon o besplatnoj legalizaciji objekata 14. septembra 2022. godine, te da je već u prvom članu propisano da je legalizacija od opšteg interesa u Srpskoj.

Kada je riječ o objektima koji se ne mogu legalizovati, Đukanović dodaje da su to objekti čija kvadratura prelazi 400 metara kvadratnih.