latinica  ћирилица
13/09/2024 |  07:36 | Autor: TANЈUG

Simić: Situacija na KiM nikad gora

Član Predsedništva Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da situacija na Kosovu i Metohiji nikada nije bila gora, da se svaki dan pogoršava i da Srbi u pokrajini žive u situaciji sličnoj aparthejdu.
Igor Simić (Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
Igor Simić (Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

- Činjenica je sljedeća, ako nema bezbjednosti za Srbe, neće biti Srba na KiM.., odlaze nam ljudi, odlaze oni ekonomski situirani, jer ne znaju šta ih čeka sutra - istakao je Simić gostujući na RTS-u.

On je rekao da "država mora da zauzme jasan i oštar stav", da je neophodno da se pojača bezbjednost i ekonomska i finansijska pomoć za srpski narod na KiM.

- Suočeni smo sa situacijom kada nema proizvoda iz centralne Srbije a skoro duplo veće su cijene koje stanovništvo na sjeveru KiM plaća za manje kvalitetne proizvode iz regiona, rekao je Simić.

On je rekao da Srbi nemaju nikakvo povjerenje u Euleks jer oni nisu nikad ništa učinili da zaštite Srbe.

Simić je ukazao da je na KiM "iz dana u dan sve gore", da su to posljedice sistemskog plana privremenih vlasti u Prištini za etničko čišćenje Srba na KiM.

- Situacija je nikad gora, rodjen sam na KiM, 12 godina sam u politici i najodgovornije vam tvrdim da Srbi žive u stiuaciji sličnoj aparthejdu - istakao je Simić.

On je ukazao da se na KiM ne događaju "pojedinačni incidenti", već Priština sprovodi "sistemski plan i institucionalno nasilje, koji za konačnicu ima etničko čišćenje".

- Prošlo je vrijeme za anemična saopštenja međunarodne zajednice - istakao je Simić i napomenuo da Kfor u pokrajini ima 8.000 pripadnika a Euleks nekoliko stotina i da postoji način da se reaguje na nasilje privremenih prištinskih institucija.