latinica  ћирилица
13/09/2024 |  08:58 ⇒ 11:11 | Autor: SRNA

Šulić: Podrška razvoju svih lokalnih zajednica Srpske

Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske podržava razvojne projekte u turizmu u svim lokalnim zajednicama, što je dovelo do stalnog rasta broja dolazaka i noćenja turista, ali i sve većeg interesovanja domaćih i stranih privrednika za ulaganja u turističke sadržaje u Srpskoj, rekao je resorni ministar Denis Šulić.
Denis Šulić - Foto: RTRS
Denis ŠulićFoto: RTRS

Kada je riječ o ulaganjima Vlade Republike Srpske u razvoj turizma, Šulić je izjavio da u fokusu uvijek budu velike investicije, poput ulaganja u Јahorinu, Andrićgrad i Igrišta, ali da se ne smiju zaboraviti ni drugi projekti.

- Višemilionska ulaganja na Јahorini, u Andrićgradu i Igrištima predstavljaju najveće projekte u turizmu u Republici Srpskoj, ali nikako iz vida ne smijemo izgubiti i projekte u lokalnim zajednicama u kojima Vlada i Ministarstvo trgovine i turizma Srpske učestvuju kroz logističku i finansijsku podršku - naglasio je Šulić.

On je naveo da su među ovim projektima Banja Vrućica u Tesliću i Terme "Ozren" u Petrovu, koji predstavljaju primjere dobre saradnje Vlade Republike Srpske i privatnog sektora, čijom je realizacijom došlo ne samo do rasta turističkih pokazatelja, već i do rasta privrednih aktivnosti u ovim lokalnim zajednicama.

Šulić je napomenuo da Ministarstvo trgovine i turizma poseban fokus stavlja i na razvoj manifestacionog turizma, od pružanja podrške velikim manifestacijama do podrške u realizaciji manjih lokalnih događaja, koji privlače goste u ove sredine.

- Na ovaj način, ma koliko se takvi događaji nekima činili kao mali i, možda, po nekima i beznačajni, oni doprinose dolasku ljudi u određene krajeve i oživljavaju ih u tom periodu, čime se utiče na prihode ovih lokalnih zajednica - rekao je Šulić.

On je naglasio da resorno ministarstvo, uz finansijsku podršku, ali i u saradnji sa Turističkom organizacijom Republike Srpske i lokalnim turističkim organizacijama, promoviše domaće destinacije na domaćem i međunarodnom tržištu, te povezuje lokalne institucije, privrednike i organizacije civilnog društva sa međunarodnim partnerima i fondovima.

- Turizam je dinamična oblast i jedino kroz zajednički rad možemo da držimo tempo u kojem ostvarujemo stalni rast i razvoj. Drago mi je da se i u lokalnim zajednicama i među građanima prepoznaje sve veći potencijal za realizaciju uspješnih projekata i dodatni razvoj turizma u Republici Srpskoj - istakao je Šulić.