latinica  ћирилица
13/09/2024 |  09:04 ⇒ 09:04 | Autor: TANЈUG

Dvije osobe u Danilovgradu zaražene kju groznicom

Institut za javno zdravlje (IЈZ) u Crnoj Gori saopštio je danas da su dve osobe iz Danilovgrada zaražene kju groznicom.
Crna Gora - Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Crna GoraFoto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

- Obje osobe, u trenutku testiranja, nisu prijavile tegobe, ali su navele da su u prethodnih mjesec dana imali simptome koji odgovaraju ovom oboljenju - saopštio je IЈZ.

Odmah nakon posljednjeg obavještenja veterinarske inspekcije o pojavi groznice ekipe Instituta su izašle na teren i u skladu sa svojim nadležnostima, izvršile testiranja kod izloženih osoba, prenose Vijesti.

Obje osobe, u trenutku testiranja, nisu prijavile tegobe, ali su navele da su u prethodnih mesec dana imali simptome koji odgovaraju toj bolesti.

Iz IЈZ su saopštili da bi se sprečilo obolijevanje ljudi, treba dezinfekovati prostorije u kojima su boravile inficirane životinje, nositi zaštitnu opremu, poput maski i rukavica, prilikom obavljanja poslova koji uključuju kontakt sa životinjama, termička obrada prethodno nepasterizovanog mleka za sopstvene potrebe, kuvati na temperaturi ključanja i pojačati epidemiološki nadzor.

Tokom 2024. godine Institutu za javno zdravlje Crne Gore prijavljena su dva slučaja kju groznice kod ljudi, oba su registrovana u junu, jedan u Bijelom Polju i jedan u Podgorici.

Virus se prenosi direktnim kontaktom sa inficiranim životinjama i drugim kontaminiranim materijalom, kao što su vuna, dlake i odeća inficiranih ljudi, podsjetili su iz IЈZ.