latinica  ћирилица
13/09/2024 |  09:16 ⇒ 11:11 | Autor: TANЈUG

Vučević: Vučić će večeras detaljno objasniti događaje na KiM i šta će država preduzeti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će u današnjem obraćanju naciji objasniti šta se dešava na Kosovu i Metohiji kao i šta će država preduzeti povodom tih događanja, izjavio je danas predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević.
Miloš Vučević (Foto: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Miloš Vučević (Foto: FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

- Predsjednik Republike će u 18 časova objasniti šta se tačno dešava, mnogo preciznije, detaljnije, da bi svi građani Republike Srbije dobili kompletnu ili cjelovitu sliku, da razumijemo šta nam se i zašto dešava, šta je cilj toga. Reći će naravno i šta će naša država da preduzima u narodnom periodu - rekao je Vučević za Јutarnji dnevnik RTS-a.

Dodao je da su odluke o aktivnostima države Srbije sa kojima će večeras izaći Vučić, zajednički stav predsjednika Republike i Vlade Srbije.

- Čuvajući Srbe na Kosovu i Metohiji, čuvamo cijelu Srbiju u smislu mira i stabilnosti i daljeg razvoja države, rekao je premijer.

Vučević je naveo da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti stalno radi nešto novo i dodatno kako bi isprovocirao Srbe i pokazao im da ne mogu da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji .

- Gotovo sam siguran da neće stati sa tom svojom političkom agendom, planom i ciljem, posebno imajući u vidu da u pokrajini u februaru slijede izbori, tako da on ne mora da priča ni o ekonomiji, ni o rastu plata, ni penzija, ni BDP-a, ni auto-putevima, ni naučno-tehnološkim kampovima, ni EXPO-u. Može samo da priča o tome kako će da se obračuna sa Srbima, koje uvijek definiše da su epicentri i organizovane kriminalne grupe - rekao je on.

Ocijenio je da je Kurtijev udar na srpsku zajednicu na KiM nepodnošljiv i za gledati, a kamoli za živjeti.

Kada je riječ o projektu Јadar, istakao je da će se i u narednom periodu nastaviti razgovori sa stručnjacima i sa građanima.

- Vidio sam i da je predsjednica Narodne skupštine najavila sejdnicu parlamenta a da su predstavnici opozicionih stranaka izašli sa nekim prijedlogom - za mene vrlo čudnim, da se zabrani praktično rudarstvo i rudarenje u Srbiji. Oni su time pokazali da su protiv korišćenja prirodnih potencijala Srbije za dalji razvoj - rekao je premijer.

Naglasio je da on nije za takvu politiku i da je to neodgovorno i neozbiljno te da Srbiju čeka još puno posla kako bi se dobili odgovori na sva pitanja koja su postavljena na nedavnim razgovorima u Ljuboviji i drugim mjestima u Zapadnoj Srbiji.

- Prijee svega da se vidi da li taj projekat dovodi do ugrožavanja zdravlja ljudi i životne sredine - rekao je Vučević.