latinica  ћирилица
13/09/2024 |  09:59 ⇒ 11:11 | Autor: SRNA

Nović: Srpskim jedinstvom do očuvanja identiteta, kulture, tradicije i istorije

Šef Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović ocijenio je za Srnu da obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave - 15. septembra ima veliki značaj za očuvanje identiteta, kulture, tradicije i istorije Srba jer je srpski narod jedan od nastradalnijih na prostoru Evrope.
Sredoje Nović - Foto: SRNA
Sredoje NovićFoto: SRNA

- Srpski narod je dao ogromne žrtve za budućnost, za demokratiju, za slobodu. Danas smo u fazi kada se sve to potire i želi zaboraviti. Oni koji su pripadali fašističkim organizacijama žele sada prikazati da srpski narod nije narod slobode, demokratije i pravde - izjavio je Nović.

Nović je istakao da je srpsko jedinstvo najbitnije u vremenu, kakvo je danas, kada je srpski narod u najugroženijem položaju.

- Svakodnevno vidimo da pojedini u BiH stalno govore kako smo mi narod koji je odnekud došao, da smo podstanari u ovoj zemlji. Možda i nije toliko problem što pojedinci tako misle i govore i što bi htjeli da eliminišu srpski narod sa ovih prostora, ali je problem što njihovi lideri daju saglasnost za to - upozorio je Nović i dodao da je još tragičnije stav OHR-a o takvim izjavama.

Nović je poručio da Srbi treba da pokažu potpuno jedinstvo i da su spremni za saradnju sa drugim narodima.

- Naša kultura pokazuje da mi nismo narod prošlosti i narod koji nekome želi zlo. Naprotiv, uvijek smo spremni da pružimo ruku, i to je ono što ovih dana treba manifestovati - poručio je Nović.

Nović je istakao da je 15. septembar izuzetan datum, kada je u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front i da treba odati priznanje onima koji su ga utvrdili za obilježavnje jedinstva srpskog narode, ne samo sa obje strane rijeke Drine, nego i na prostoru bivše Јugoslavije.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju.

Ovaj praznik ustanovljen je 2020. godine kao dan sjećanja na Proboj solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.