latinica  ћирилица
13/09/2024 |  10:21 ⇒ 10:22 | Autor: SRNA

Sjednica 19. septembra, na dnevnom redu ocjena ustavnosti Izbornog zakona Srpske

Krnji Ustavni sud BiH održaće u četvrtak, 19. septembra, plenarnu sjednicu na čijem dnevnom redu je zahtjev zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske.
Ustavni sud BiH - Foto: RTRS
Ustavni sud BiHFoto: RTRS

Na dnevnom je i zahtjev četiri poslanika u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH za ocjenu ustavnosti više odredbi Izbornog zakona Republike Srpske, objavljeno je na sajtu Ustavnog suda.

Na sjednici će, između ostalog, biti razmatran zahtjev Suda BiH za ocjenu kompatibilnosti člana 11. Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH u vezi sa članom 14. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Krnji Ustavni sud je 24. jula održao vanrednu plenarnu sjednicu na kojoj je usvojio prijedlog za donošenje privremene mjere u predmetu po zahtjevu Zvizdića za ocjenu ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 19. aprila Izborni zakon, koji je stupio na snagu 17. jula.

Krnji Ustavni sud je privremeno stavio van pravne snage Izborni zakon Republike Srpske od dana njegovog stupanja na snagu 17. jula primjenom principa ab inicio /ab initio/, pa do konačne odluke Ustavnog suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti.

Obrazlažući tada svoju odluku, sud je ocijenio očiglednim da okolnosti ovog predmeta pokreću vrlo ozbiljna i složena pitanja ustavnosti Izbornog zakona Republike Srpske.

Odredbama ovog zakona, kako je navedeno iz Ustavnog suda, regulišu se pitanja koja su već regulisana Izbornim zakonom BiH, te se Republičkoj izbornoj komisiji Srpske daju nadležnosti koje ima Centralna izborna komisija BiH, uz istovremeno stavljanje van pravne snage određenih odredbi Izbornog zakona BiH.

Sjednica je zakazana za 9.30 časova u zgradi Ustavnog suda u Sarajevo.