latinica  ћирилица
13/09/2024 |  10:39 ⇒ 11:31 | Autor: RTRS

Gradska inspekcija zabranila naplatu ulaska vozila u Kampus; Univerzitet: Neprimjereno ponašanje inspektora

Tržišna inspekcija Grada Banjaluka posjetila je Univerzitet u Banjaluci s ciljem kontrole naplate ulaska motornih vozila u zaštićeno područje Univerzitetski grad. Nakon obavljene inspekcije, ali i neprimjerenog ophođenja postupajućeg inspektora, donijeto je usmeno rješenje o zabrani daljeg naplaćivanja i kontrole ulaza motornih vozila u Kampus, ali iz Univerziteta u Banjaluci poručuju da će se protiv te odluke boriti svim sredstvima.
Naplatna kućica Kampus - Foto: RTRS
Naplatna kućica KampusFoto: RTRS

- Ovakvo postupanje gradske inspekcije najoštrije osuđujemo i protiv njihove odluke ćemo se boriti svim pravnim sredstvima. Radi pune istine, još jednom naglašavamo da je Upravni odbor Univerziteta u Banjaluci donio zakonitu i legitimnu Odluku o uvođenju naplate ulaska za motorna vozila u Zaštićeno područje Univerzitetski grad, kao što je to uradila i uprava Nacionalnog parka "Kozara" i drugih sličnih kompleksa koji predstavljaju zaštićena područja, shodno Zakonu o zaštiti prirode i odluci nadležnog ministarstva. Niko nikada nije osporavao naplatu ulaska u ove zaštićene zone. Kome onda smeta regulisanje ulaska u zaštićeno prirodno dobro u centru Banjaluke - upitali su oni.

Upravni odbor Univerziteta donio je ovu Odluku s ciljem pune zaštite ovog kompleksa, ali ne samo njegovog prirodnog dobra nego i sa ciljem regulisanja saobraćaja, poboljšanja bezbjednosti studenata koji žive unutar Kampusa, kao i bezbjednosti brojnih pješaka i građana Banjaluke koji svakodnevno dolaze u Univerzitetski kampus da uživaju i šetaju.

Dodaju da je, krajnji cilj je bio sigurna zona za sve.

- Pojedinci zlonamjerno tvrde da je Univerzitet donio ovu odluku radi sticanja prihoda, što apsolutno nije tačno. U zadnjih godinu dana Univerzitet u Banjaluci je, uz ogromnu pomoć resornog ministarstva, investirao više od pola miliona KM u uređenje Univerzitetskog grada, i to u izgradnju novih i sanaciju postojećih saobraćajnica, uvođenje novog sistema video-nadzora u Kampusu, uređenje horizontalne signalizacije, uređenje zelenila i sadnju novog drveća, kako bi naš kampus bio ponos grada i siguran za sve koji borave i uživaju u miru Univerzitetskog kampusa - dodaje se u saopštenju.

Sa Univerziteta u Banjaluci dodaju, da se u to moglo uvjeriti i nekoliko hiljada građana Banjaluke koji su u junu ove godine prisustvovali fantastičnom večernjem koncertu "Poklon Republici" i na kraju večeri otišli oduševljeni.

- Takođe, ugostili smo u aprilu ove godine i sajamsku manifestaciju "Banja Luka Expo 2024" koja je imala nekoliko hiljada posjetilaca. Napominjemo da su se ranijih godina u Kampusu dešavali razni nemili događaji poput saobraćajnih nezgoda, divljanja motorista i sportskih automobila, stradanja pješaka, krađe i uništavanja imovine Univerziteta - dodaje se u saopštenju.

Navode, da se upravo iz tog razloga zauzeo stav da se učini ozbiljan iskorak u unapređenju bezbjednosti u Kampusu i njegovom ambijentalnom uređenju.

- Da li je možda nekome iz gradske inspekcije ili gradske uprave to zasmetalo, imajući u vidu da Grad Banjaluka nije pružio nikakvu finansijsku pomoć za "najljepši park" u Banjaluci - upitali su sa Univerziteta u Banjaluci.

Napominju, još jednom da su od plaćanja za ulaz motornih vozila oslobođeni svi zaposleni, svi studenti, zakupci poslovnih prostora, dostavna vozila i gosti Univerziteta.

- Dakle, nekoliko hiljada ljudi i dalje sa svojim motornim vozilima ulazi besplatno u Kampus. Kome onda smeta bolja zaštita ovog zaštićenog područja? Zato u ovom trenutku posebno želimo da istaknemo poruku da rukovodstvo Univerziteta u Banjaluci, svi nastavnici, saradnici, kao i naši studenti nikada neće dozvoliti uništavanje i otuđivanje imovine najstarije visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj - dodaju oni.

Iz Univerziteta u Banjaluci dodaju, da će se boriti svim sredstvima protiv nelegalnih izmjena regulacionih planova, kako bi se zemljište koje pripada Univerzitetu pretvorilo u građevinsko i na taj način otuđilo od Univerziteta, a sve sa ciljem bespravne gradnje kružnih tokova, zamišljenih parkova ili nekakvih stambeno-poslovnih kompleksa.

- Јavnost treba da zna da je u junu ove godine pokušano bespravno otuđenje imovine Univerziteta, to jest otuđenje dijela istog tog kampusa koji sad napadaju pod izgovorom nelegalnih rampi. Građevinske mašine su bez ikakvih dozvola ušle u zaštićeni kompleks i oštetile našu imovinu, bez ikakvog prethodnog obavještenja i pribavljenih dozvola, a to je pravno nasilje bez presedana u istoriji Banjaluke. Јavnost takođe treba da zna i to da već nekoliko mjeseci ne možemo da koristimo dvije od naše tri kapije, ni vozila niti pješaci. Zbog čega? Zato što gradske vlasti kopaju i rade bez građevinskih dozvola, ali ih to ne sprečava da svoje inspekcijske organe šalju zbog nelegalnih rampi. Da li je to nekome u planu da nas potpuno blokira u radu ili da stavi katanac na ovu posljednju treću kapiju - upitali su iz Univerziteta u Banjaluci.

Napominju da nemaju namjeru da ovo postane političko pitanje, niti da se koristi u političke svrhe, ali da nisu imali izbora nego da se na ovaj način obrate javnosti.

- Na kraju, ne preostaje nam ništa drugo nego da se ovako obratimo javnosti i podsjetimo sve da Kampus Univerziteta u Banjaluci i dalje ostaje mjesto u čijoj ljepoti i čarima uživaju mladi ljudi, naši studenti, profesori i saradnici, kao i svi građani Banjaluke. Kampus će opstati i ostati ponos svima, a mi ćemo se boriti svim sredstvima da ga zaštitimo, te od toga nećemo nikada odustati - ističe u Univerzitetu u Banjaluka.