latinica  ћирилица
13/09/2024 |  10:40 ⇒ 11:20 | Autor: RTRS

Cijela Evropa na udaru; Meteorolozi najavljuju grmljavinsko nevrijeme, jak vjetar i obilnu kišu

Cijela Evropa je na udaru. Upozorenja na nevrijeme je u regionu.
Nevrijeme - Foto: RTRS
NevrijemeFoto: RTRS

Kako je ranije najavljeno, Hrvatsku je zahvatila ogromna promjena vremena. Grmljavinska nevremena, jak vjetar, obilna kiša i pijavice stvarali su probleme po cijeloj zemlji, pišu hrvatski mediji.

Prema češkim i poljskim meteorolozima, u nekim područjima njihovih zemalja moglo bi da padne do 400 litara kiše po metru kvadratnom u iduća četiri dana, a u Austriji i Slovačkoj oko 200 litara.

Kulturne manifestacije predviđene za ovaj vikend otkazane su u te četiri zemlje zbog najavljenog prolaska ciklona.

- Postoji realan rizik od lokalnih poplava u petak i nedjelju - upozorili su poljski meteorolozi.

U Vroclavu, koji ima 675.000 stanovnika, opština je osnovala krizni štab.

Prema češkom ministru Petru Hladiku, situacija u zemlji "mogla bi biti slična onoj 1997. i 2002."

Gradovi u Moravskoj podigli su barijere protiv poplava i pripremili vreće s pjeskom u očekivanju oluje koju će pratiti vjetrovi brzine do 100 kilometara na sat.

Prema tvrdnjama austrijske televizije ORF, vodostaj Dunava mogao bi da naraste do nivoa koji nisu viđeni pet do deset godina.

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da je vojska spremna rasporediti do 1.000 vojnika ako bude potrebno. Slovačka vojska i vatrogasci dobrovoljci takođe su u pripravnosti.

Јako nevrijeme zahvatilo je juče i dio Slovenije - slovenačko Primorje i Istru, a posebno područje Kopra, gdje je stanje najgore zbog obilnih kiša koje su pale. Naime, u slovenačkoj Istri je u samo nekoliko sati palo više kiše nego tokom cijelog ljeta.