latinica  ћирилица
13/09/2024 |  11:43 ⇒ 11:53 | Autor: SRNA

Tegeltija: Očekujemo dalju podršku u zapošljavanju

Direktor Uprave za indirektno oporezivanjem BiH Zoran Tegeltija izjavio je da su budžetom zajedničkih institucija predviđena sredstva za zapošljavanje novih 50 radnika u UIO, koji trenutno ima skoro 1.000 radnika manje nego što propisuje Pravilnik o sistematizaciji.
Zoran Tegeltija - Foto: RTRS
Zoran TegeltijaFoto: RTRS

Tegeltija je rekao da očekuje dalju podršku zapošljavanju u UIO, jer je sadašnji broj zaposlenih ispod minimuma.

- Konkursom koji je u toku predviđeno je zapošljavanje 50 pripravnika i to 25 ekonomista, 15 inženjera različitih struka i 10 pravnika. To je stvar koja će pomoći Upravi, jer će mladi donijeti novu energiju - rekao je Tegeltija.

On je istakao da je Pravilnikom o sistematizaciji predviđeno 3.319 radnih mjesta, a da je trenutno u UIO 2.365 zaposlenih.

Tegeltija je naveo da je najlošije popunjena glavna kancelarija u Banjaluci, kao i neki od odsjeka u Regionalnom centru u Banjaluci.

- Јednostavno fizički nemamo uslove kada bi raspisali konkurs da ih primimo, nemamo mjesta gdje da ih zaposlimo - istakao je Tegeltja.

Kada je riječ o obrazovnoj strukturi zaposlenih u UIO, Tegeltija je rekao da je ona na samom početku formiranja Uprave bila mnogo bolja, jer je došao veliki broj vrhunskih stručnjaka iz drugih carinskih i poreskih uprava, ali da prolazi ili je već prošao njihov radni vijek.

- Neki od profila koji nam je potreban zbog visine plate koje su niske za ono što im nudite ne žele da rade kod nas, kao i u većini drugih javnih institucija. Pogotovo nam odlaze ljudi koji se bave informatikom, specijalističkim znanjima o krijumčarenju, računovodstvu - naveo je Tegeltija.

On je ukazao i na to da od ukupno zaposlenih radnika, njih 19 odsto ima 60 i više godina, a da 49 odsto ima 50 i više.

Tegeltija je rekao da to stvara problem kao, na primjer, što je to bilo kada se nedavno povrijedio carinik, koji je morao odmah biti zamijenjen.

- Nažalost, često oni koji donose odluke, ne razumiju procese da se radi 24 časa dnevno i sedam dana u sedmici - naglasio je Tegeltija.