latinica  ћирилица
13/09/2024 |  12:06 ⇒ 12:09 | Autor: RTRS

Oštra Luka: Republički nivo finansiraće izgradnju trga posvećenog preminulom načelniku

U Oštroj Luci će biti izgrađen trg koji će imati spomen-obilježje i bistu posvećene preminulom načelniku ove opštine Draganu Mastikosi, najavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić.
Ministar Egić u Oštroj Luci - Foto: RTRS
Ministar Egić u Oštroj LuciFoto: RTRS

- Dio sredstava će obezbijediti Kabinet predsjednika Republike, a dio Vlada Srpske, odnosno  Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite. Rubne opštine zaslužuju pažnju Ministarstva i Vlade s obziram na to da je jako bitno da narod na ovim prostorima ostane i da se lokalne zajednice razvijaju. Vlada se trudi da svojim mjerama permanentno utiče na poboljšanje života boračkih kategorija - dodao je Egić.

Zamjenik načelnika opštine Oštra Luka Duško Došenović rekao je da je zahvaljujući saradnji sa resornim ministarstvom i Vladom Srpske prije nekoliko mjeseci dodijeljen stan majci poginulog borca u Oštroj Luci i da je time zaokruženo pitanje stambenog zbrinjavanja kategorije porodica poginulih boraca.

- Opština Oštra Luka dobro sarađuje sa lokalnom Boračkom organizacijom i sa Ministarstvom, tako da zajedničkim projektima djelujemo na teritoriji opštine. Svim ugroženim kategorijama pokušavamo da izađemo u susret kroz jednokratne pomoći i ostale vidove pomoći, kroz banjsko liječenje i ostala liječenja - dodao je Došenović.

Predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Dušan Mastikosa zahvalio je Egiću na kontinuiranoj saradnji.

On je naveo da je u Oštroj Luci i u mjestu Milin Birt u FBiH u toku obnova spomen-ploča i spomen-kosturnice žrtvama ustaškog terora u Drugom svjetskom ratu koje su devastirane 1995. godine nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Mastikosa je najavio za 29. septembra obilježavanje Dana Šeste sanske brigade za šta takođe imaju podršku ovog ministarstva.

Načelnik Oštre Luke Dragan Mastikosa umro je u martu nakon duge i teške bolesti, a kao učesnik Odbrambeno-otadžbinskog rata ranjavan je na tri različita ratišta.