latinica  ћирилица
13/09/2024 |  12:14 | Autor: SRNA

Bukejlović: Uložena višemilionska sredstva u pravosudne institucije

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je danas da su iz budžeta Srpske i iz predpristupnih fondova EU obezbijeđena višemilionska sredstva za izgradnju, rekonstrukciju i kupovinu objekata za smještaj pravosudnih institucija i ustanova za izvršnje krivičnih i prekršajnih sankcija u lokalnim zajednicama, s ciljem poboljšanja efikasnosti rada.
Miloš Bukejlović - Foto: RTRS
Miloš BukejlovićFoto: RTRS

- Izgradnja i rekonstrukcija pravosudnih institucija i ustanova za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija značajna je za uspostavljanje funkcionalnog pravnog sistema u Republici Srpskoj, jer povećava njihovu efikasnost bolje pružanje usluga, zadovoljavanje potreba građana, kao i ostvarivanje društvenih, ekonomskih i finansijskih koristi za lokalne samouprave - rekao je Bukejlović za Srnu.

On je podsjetio da je u protekle tri godine u 22 lokalne samouprave u Republici Srpskoj uloženo 5.593.000 KM, od čega je u 2022. godini 2.698.500 KM, u 2023. godini 1.181.500 KM, dok je u ovoj godini uloženo 1.713.000 KM.

- Uložena su sredstva za pravosudne institucije u Banjaluci, Bijeljini, Doboju, Istočnom Sarajevu, Trebinju, Foči, Mrkonjić Gradu, Prnjavoru, Gradišci, Prijedoru, Novom Gradu, Kotor Varošu, Zvorniku, Tesliću, Derventi, Modriči, Sokocu, Vlasenici, Višegradu, Srebrenici, Kozarskoj Dubici i u Šamcu. Takođe i za ustanove za izvršnje krivičnih i prekršajnih sankcija u Banjaluci, Bijeljini, Doboju, Istočnom Sarajevu, Trebinju i u Foči - precizirao je Bukejlović.

Što se tiče ove godine, kaže on, završene su i stavljene u funkciju rekonstruisane zgrade osnovnih sudova u Mrkonjić Gradu i Prnjavoru, kao i nova zgrada Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini.

Bukejlović je naglasio da je Vlada Republike Srpske obezbijedila novac za potrebne dozvole i opremanje rekonstruisanih zgrada, nabavku namještaja i opreme i vanjsko uređenje objekata.

- Što se tiče izdvajanja sredstava iz budžeta, izdvojeno je i uloženo u rekonstruisanu zgradu Osnovnog suda u Mrkonjić Gradu 12.000 KM za izdavanje dozvola i 50.000 KM za namještaj, u rekonstruisanu zgradu Osnovnog suda u Prnjavoru izdvojeno je 60.000 KM za namještaj i opremu, dok je u novu zgradu Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini uloženo 600.000 KM za opremanje - dodao je Bukejlović.

On je naveo da su kao rezultat rekonstrukcije i gradnje stvoreni kvalitetniji uslovi za rad za zaposlene pravosudnih institucija, što je doprinijelo efikasnijem pružanju usluga građanima za područje opština Mrkonjić Grad, Šipovo, Јezero, Istočni Drvar, Petrovac, Kupres, Ribnik i Prnjavor.

Bukejlović kaže da je osnovni cilj Vlade Srpske da pruži podršku svim jedinicama lokalne samouprave, kao i da će u skladu sa mogućnostima nastaviti dalje rad na jačanju efikasnosti pravosudnih institucija, te infrastrukturnim ulaganjima u objekte namijenjene radu pravosudnih institucija u Republici Srpskoj i ustanovama za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija.

- Planirani su i projekti za naredne četiri godine i to za osam osnovnih sudova. Riječ je o Gradišici, Sokocu, Srebrnici, Kotor Varošu, Vlasenici, Derventi, Višegradu i odjeljenju u Rogatici, te završetak objekta Kazneno-popravnog zavoda u Golom Brdu u Bijeljini - rekao je Bukejlović.