latinica  ћирилица
13/09/2024 |  12:14 ⇒ 12:16 | Autor: Agencije

Orban: Privukao sam više zemalja EU u "mirovni kamp"

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je njegova mirovna inicijativa podstakla snažniju debatu u Evropi o pregovorima o rješenju sukoba u Ukrajini i privukla više zemalja EU u "mirovni kamp".
Viktor Orban (foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI) -
Viktor Orban (foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI)

- Zbog stava lidera EU, Evropa je postala proratna. To treba da se promijeni. Moguće je ako ozbiljno počnemo da pričamo o potrebi da se izvučemo iz rovova i shvatimo da to nije naš rat. Rješenje za sukob nije na bojnom polju. Ovu ideju je pokrenula naša mirovna misija, koja je zauzvrat pokrenula značajne diskusije u Evropi - rekao je Orban radiju "Košut".

Orban je rekao da diskusija ne bi počela bez njegovih putovanja u Ukrajinu, Rusiju i Kinu i da bi svi i dalje pričali samo o ratu.

On je dodao da, od kada su počeli razgovori o potencijalnom mirovnom sporazumu, sve više zemalja EU, uključujući Njemačku, pokazuje spremnost da se pridruži mirovnom kampu.

Italijanski list "Republika" objavio je ove sedmice da njemački kancelar Olaf Šolc radi na mirovnom planu za Ukrajinu zajedno sa dvojicom članova svoje stranke koji su bili uključeni u mirovne pregovore u Normandiji pod mandatim kancelara Angele Merkel.

"Mađarska neće postati imigrantska zemlja"

Orban je izjavio da Mađarska neće postati imigrantska, šta god da uradi Brisel.

Orban je primijetio da Mađarska od 2015. godine, kada je bio "vrhunac migrantske krize", dosljedno poziva na zaštitu spoljnih granica Evropske unije.

- Umjesto da kuka i izbjegava odgovornost, zemlja je duboko udahnula, podigla ogradu i zaustavila migrante. Mađari su se založili za svoj interes i nisu postali imigrantska zemlja i to neće ni postati, šta god da uradi Brisel... Mađarska pripada Mađarima, tačka", rekao je Orban u intervjuu za Radio Košut, prenosi MTI.

Orban je rekao da je uvjeren da će Evropska komisija nadoknaditi Mađarskoj troškove za zaštitu spoljne granice EU od ilegalne migracije, preneo je Rojters.

Mađarska je zatvorila glavni tranzitni put kroz Mađarsku za stotine hiljada tražilaca azila koji su bježali od rata i siromaštva 2015. godine, ojačavši podršku svojih sugrađana, ali, zaradivši kritike mnogih saveznika u EU.