latinica  ћирилица
13/09/2024 |  12:19 ⇒ 12:19 | Autor: SRNA

Kojić podnio krivičnu prijavu protiv Alića zbog izazivanja nacionalne mržnje

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić podnio je Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv predsjednika skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona DŽafera Alića zbog krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrepeljivosti.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

Kojić je prijavu u koju je Srna imala uvid podnio zbog Alićeve izjave da su Bošnjaci "vlasnici" u BiH, dok su ostali narodi "neugodni podstanari".

- Mislim da smo mi vlasnici u zemlji i da imamo neugodne podstanare - rekao je Alić za Televiziju Islamske zajednice u BiH /BIR TV/ odgovarajući na konstataciju novinara da su "Bošnjaci podstanari u svojoj zemlji".

Kojić je kao jedan od dokaza uz krivičnu prijavu dostavio video-zapis emisije "Akutelno" na BIR TV u kojoj je Alić dao spornu izjavu.

Članom 145 stav jedan Krivičnog Zakona BiH propisano je da službeno ili odgovorno lice u institucijama koje na osnovu razlike u rasi, boji kože, nacionalnoj ili etničkoj pripadnosti, vjeroispovijesti, političkom ili drugom uvjerenju, polu, seksualnom opredjeljenju, jeziku, obrazovanju, društvenom položaju ili socijalnom porijeklu uskrati ili ograniči građanska prava utvrđena Ustavom BiH, ratifikovanim međunarodnim ugovorom, zakonima, drugim propisima ili opštim aktima biti kažnjeno zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Ista kazna propisana je i za službeno ili odgovorno lice koje na osnovu ovih razlika ili pripadnosti daje pojedincima neopravdane povlastice ili pogodnosti.

Istim članom propisano je i da će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine kazniti onaj ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrepeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, kao i drugim koji žive ili borave u BiH.