latinica  ћирилица
13/09/2024 |  12:49 ⇒ 13:46 | Autor: RTRS

Patrijarh Porfirije u Drvaru: Čuvati pravoslavnu vjeru i porodicu (FOTO/VIDEO)

Srpski narod u najtežim trenucima imao je svoju crkvu u kojoj je sačuvao sebe i preživio, rekao je njegova svetost patrijarh srpski Porfirije danas u Drvaru i pozvao vjernike da čuvaju pravoslavnu vjeru i porodice.
Patrijarh Porfirije u Drvaru - Foto: RTRS
Patrijarh Porfirije u DrvaruFoto: RTRS

- Gdje god da smo, kada nam je bilo najteže, kada nismo imali svoje domove i države, imali smo svoju crkvu u kojoj smo, ne samo sačuvali sebe i preživeli, nego i kada je bilo najteže stvarali - rekao je patrijarh Porfirije u obraćanju vjernicima.

On je istakao da su širom svijeta srpski pravoslavni hramovi kao stubovi povezani u jedno i jedinstveno tkivo srpskog pravoslavnog naroda.

- Šta su naše tolike svetinje na našem raspetom Kosovu danas? Šta su svetinje po Dalmaciji, po BiH širom sveta sve do Amerike, u Africi... Koliko samo hramova Svetog Save ima podignutih širom sveta? To su stubovi od kojih se raspinje uže do sljedećeg i ta povezana užad stvaraju mrežu i tkivo našega naroda, koje ima svoj krvotok od hrama do hrama širom sveta - rekao je patrijarh Porfirije.

On je rekao da se nisu slučajno danas u Drvaru sabrali na praznik Svetih srpskih novomučenika jasenovačkih.

- Bog je tako i Drvar danas povezao sa Јasenovcem, a u Јasenovcu znamo da je bilo stradanje koje se ne može rečima opisati, umom obuhvatiti, stradanje našeg naroda u kojem imamo i Mučenika stradalnika Vukašina iz Klepaca, koji je izgubio biološki život, ali je pitanje da li je poražen ili je pobednik. Kada mu zlotvor odseca deo po deo tela, Vukašin se na svaki odsečeni deo svoga tela obraća zlotvoru i govori mu: `Samo ti dijete radi svoj posao`. Zlotvor postaje sve histeričniji i sve više opsednut demonskim silama i, zapravo, potpuno u ludilu poražen i izgubljen i za sebe i za Boga - rekao je patrijarh Porfirije.

Dakle, upitao je patrijarh, ko je tu pobjednik - onaj koji je na krstu raspet Sveti novomučenik Vukašin ili zlotvor koji gubi um.

On je istakao da je Hram Svetog Save u Drvaru počeo da se zida u isto vrijeme kada je odlučeno da se zida i Hram Svetoga Save u Beogradu i Hram Svetoga Save u Splitu. Drvarski hram je sazidan, a za beogradski hram je trebalo da prođu decenije da bude izgrađen.

- Tek kada znamo da je ovaj hram centar ovoga mesta i da tu treba da počne i završava se sve u našim životima, imaćemo snagu, bićemo plodotvorni, stvaraoci, uzrastaćemo i biti sigurni u sebe, nećemo imati komplekse i strahove od bilo koga i tako, bogateći se, moći ćemo da obogaćujemo i druge sobom, i od njih da primamo ono što je kod njih vredno. Mi smo uvek bili takvi, jer naše je ime koje smo dobili od Svetoga Save. Ime i prezime nas Srba je pravoslvni hrišćani - naglasio je Njegova svetost patrijarh srpski.

Patrijarh Porfirije je rekao Drvarčanima da je njegovo srce ispunjeno radošću ljubavlju prema njima, da ih sve nosi u srcu i moli se za njih.

- Neka Gospod blagoslovi da se rađamo, da se množimo, ali najviše da se u nama rađa naša vera da nas ona preporađa da u njoj rastemo - naglasio je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije stigao je danas u Drvar gdje ga je ispred Hrama Svetoga Save dočekao veliki broj vjernika.

Foto: RTRS

Patrijarh Porfirije je tokom boravka u Drvaru posjetio Visuć grad i Hram Svetih apostola Petra i Pavla u selu Nagrađe.

Foto: RTRS

Patrijarha su dočekali Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, načelnik opštine Dušica Runić, šef Konzularne kancelarije Srbije u Drvaru Vesna Marinković.

- Doček patrijarha je narodni i nacionalni događaj, od školskog doba do penzionera i svi s radošću dočekujemo njegovu svetost patrijarha srpskog. Pokazujemo da je Drvar ostao vjeran svojoj vjeri, otečenstvu, običajima i tradiciji i nadam se da će Patrijarh u Srbiju ponijeti najljepše moguće utiske, kako iz Drvara tako i iz Martin Broda i Manastira Rmanj. Ovo su krajevi koji se 800 godina drže nepokoreni i pripadaju isključivo srpskoj tradiciji - rekao je Stevandić.

Načelnica opštine Drvar Dušica Runić poklonila je patrijarhu srpskom Porfiriju dio unačke nošnje koja je jedan od simbola srpskog naroda ovog kraja.

Foto: SRNA

Osim prsluka i košulje unačke nošnje, patrijarh Porfirije je dobio i poklone od zaposlenih u kompaniji "Јumko". 

Njegova svetost započeo je juče posjetu Eparhiji bihaćko-petrovačkoj i rmanjskoj povodom obilježavanja 580 godina od izgradnje manastira Rmanj u Martin Brodu.

Njegova svetost sutra će osveštati Hram Svetog Nikolaja Čudotvorca u manastiru Rmanj u Martin Brodu.