latinica  ћирилица
13/09/2024 |  12:51 ⇒ 12:53 | Autor: SRNA

Posjeta Dodika Mađarskoj jača međusobno prijateljstvo

Predsjednik Udruženja Mađara Republike Srpske Magyar Iren Milivojević ocijenila je da najnovija posjeta predsjednika Srpske Milorada Dodika Mađarskoj, kao i sastanci i dogovori sa najodgovornijim zvaničnicima te zemlje, predvođenim Viktorom Orbanom, jačaju međusobno prijateljstvo i saradnju dvije zemlje u brojnim oblastima.
Milorad Dodik i Viktor Orban (Foto: https://x.com/zoltanspox) - Foto: RTRS
Milorad Dodik i Viktor Orban (Foto: https://x.com/zoltanspox)Foto: RTRS

- Voljela bih da i dalje funkcionišu ti lijepi odnosi i povezivanje naroda. To je vrlo dobro jer, između ostalog, u Budimpešti djeluje Srpska gimnazija u kojoj se školuje dosta ovdašnje djece, jako zadovoljne tamošnjim tretmanom. Dakle, Mađarska stvarno daje ogromnu podršku Srpskoj i obrnuto. I nek tako potraje - izjavila je Srni Milivojevićeva.

Milivojevićeva je ocijenila da su veze Republike Srpske i Mađarske, zahvaljujući dobrom odnosu republičkog i mađarskog rukovodstva, posebno ojačane posljednjih godina što mnogo znači ne samo mađarskoj manjini, već i svim građanima Srpske.

- Srećna sam zbog tih pozitivnih odnosa koji se mogu vidjeti i kada je riječ o Fondaciji "Progresus" koja je posredovala u davanju znatnih nepovratnih sredstava Mađarske za nabavku poljoprivrednih mašina. To će puno značiti poljoprivrednim proizvođačima i u razvijanju samog dobrog odnosa Mađara i Srba. Dakle, razvija se jedan prijateljski, fer i korektan odnos, a biće vjerovatno i novih mađarskih biznismena koji će ovdje otvarati neke poslove - rekla je Milivojevićeva, koja je i sudski tumač mađarskog jezika.

Milivojevićeva kaže da Udruženja Mađara Republike Srpske "Mađar so" pomaže mađarska Vlada i punu pažnju poklanja svim svojim državljanima van granica te zemlje.

Ona je pozvala sve zainteresovane da se prijave na predstojeći besplatni, dvosedmični kurs mađarskog jezika u Banjaluci, koji će biti ozbiljan s obzirom na to da je instruktora poslala Vlada Mađarske.

- Instruktor će biti ovdje devet mjeseci i izuzetno nam je drago što nam je to omogućila Orbanova Vlada. Inače, ko god hoće trebalo bi da se prijavi na kurs do 19. septembra, odnosno da se javi našem udruženju ili počasnom konzulu Mađarske Slavenu Grbiću. Imaćemo dva puta sedmično po dva časa mađarskoj jezika i pravićemo grupe - najavila je Milivojevićeva i dodala da će kurs biti na adresi Cara Lazara broj dva u Banjaluci.

Ona je rekla da su na osnovu dobrih odnosa Republike Srpske i Mađarske posljednjih godina intenzivirane turističke posjete Mađara Srpskoj.

- Mađari su, prema mojim informacijama, oduševljeni ljubaznošću ovdašnjih ljudi i rado ponovo dolaze - rekla je ona.

Udruženje Mađara u Srpskoj ima više od 50 aktivnih članova, a oformljeno je i registrovano 2003. godine u Banjaluci. Aktivni je član Saveza nacionalnih manjina Srpske i radi s ciljem održanja mađarskog identiteta, njegovanja maternjeg jezika i kulture.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik juče je okončao dvodnevnu posjetu Mađarskoj tokom koje je razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom.