latinica  ћирилица
13/09/2024 |  13:17 ⇒ 13:28 | Autor: SRNA

Kremlj: Јasna poruka Putina o posljedicama udara na Rusiju

Izjava predsjednika Rusije Vladimira Putina o posljedicama zapadnih oružanih udara na ciljeve duboko u ruskoj teritoriji krajnje je jasna i nedvosmislena, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV, ilustracija) -
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV, ilustracija)

Putin je rekao da zemlje NATO saveza ne razgovaraju samo o mogućoj upotrebi zapadnog oružja dalekog dometa od Kijeva, već odlučuju da li će se direktno uključiti u ukrajinski sukob.

- Direktna umiješanost Zapada u ukrajinski sukob mijenja njegovu prirodu, a Rusija će biti prinuđena da donosi odluke na osnovu prijetnji koje joj budu stvorene - zaključio je Putin.

Peskov je ocijenio da je ova izjava ruskog predsjednika veoma važna i da "nema sumnje da je stigla do svojih adresa".

- Ona je krajnje jasna, nedvosmislena i ne dozvoljava bilo kakva pogrešna tumačenja - rekao je Peskov novinarima.

Portparol EU za spoljnu politiku i bezbjednost Peter Stano rekao je da ništa neće promijeniti stav EU u vezi sa ukrajinskim sukobom i da će blok nastaviti da pomaže Kijevu.

- Ništa od onoga što Putin kaže ne mijenja naš stav - rekao je Stano i dodao da će EU "nastaviti da podržava Ukrajinu, uključujući vojnu podršku".

On je naveo da EU i dalje nema zajednički stav o ukidanju ograničenja upotrebe oružja koje su članice Unije dale Kijevu, dodajući da se diskusija nastavlja.