latinica  ћирилица
13/09/2024 |  13:38 ⇒ 14:49 | Autor: sputniknews.com

Ciklon Boris pravi haos u Evropi: Vojska u pripravnosti; Upozorenje na obilne padavine u Srpskoj (FOTO/VIDEO)

U velikom dijelu Evrope dogodila se drastična promjena vremenskih prilika. Јak ciklon Boris stigao je i u Hrvatsku, koja se nalazi na udaru jake oluje. Prema pisanju hrvatskih medija, rijeka Sava se izlila iz korita u Zagrebu, a vojska je u pripravnosti. Republički Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje na obilne padavine za područje Srbije za subotu 14. i nedjelju 15. septembar.
Kiša (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Kiša (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

U Hrvatsku je stigao ciklon Boris, a obilne kiše i vjetar stvaraju probleme širom zemlje. Dio puteva bio je pod vodom, kiša je na obali poplavila podrume kuća, na moru je snimljeno više od 20 pijavica, a na zapadnu obalu Istre more je izbacilo ogromne količine morske pene koja je zabijelila ulice.

Na snazi je narandžasto upozorenje - opasno vreme za cijeli Јadran, dok je preostali deo Hrvatske pod žutim upozorenjem - potencijalno opasno vrijeme, zbog obilne kiše izdata su upozorenja na moguće bujične poplave na Јadranu, objavio je hrvatski Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ). U sjeverozapadnom dijelu Hrvatske temperature su pale i za 15 stepeni.

U Zagrebu je do jutra palo oko 50 litara kiše po metru kvadratnom, a trajniji prestanak padavina očekuje se tek u ponedjeljak.

Vojska u pripravnosti

Za poplave koje je očekuju ovog vikenda se pripremaju i zemlje srednje Evrope. Prema češkim i poljskim meteorolozima, u nekim područjima njihovih zemalja moglo bi pasti do 400 litara kiše po metru kvadratnom u naredna četiri dana, a u Austriji i Slovačkoj oko 200 litara.

Kulturne manifestacije predviđene za ovaj vikend otkazane su u te četiri zemlje zbog najavljenog prolaska ciklona. U Poljskoj su upaljeni meteoalarmi za jug zemlje, prije svega za gradove na Odri kao što su Vroclav i Opole, a tamnošnji meteorolozi upozoravaju da postoji realan rizik od lokalnih poplava u petak i nedjelju.

U Vroclavu, koji ima 675.000 stanovnika, opština je uspostavila krizni štab, a prema riječima češkog ministra za životnu sredinu Petara Hladika, situacija u zemlji "mogla bi biti slična onoj iz 1997. i 2002. godine". Poplave iz 1997. godine pogodile su Moravsku, na istoku Češke Republike, kada je poginulo je 50 ljudi, a šteta je iznosila nekoliko milijardi američkih dolara. Upravo se u tom regionu i ovog puta očekuju najgore padavine. Godine 2002. poplave su pogodile zapad zemlje, odnoseći 17 života i izazivajući još veću štetu nego 1997. godine.

- Odbrana od poplava postavljena je u istorijskom centru Praga nakon što su češki meteorolozi proširili upozorenje na ekstremne padavine na mnoge dijelove zemlje, uključujući glavni grad, koji je pretrpio katastrofalne poplave prije više od 20 godina.

Obilna kiša od juče je zahvatila istočne dijelove Češke, a u najugroženijim oblastima moglo bi da padne više kiše od trećine godišnje količine u samo tri do četiri dana.

Slično vrijeme prognozira se u narednim danima širom centralne Evrope, uključujući južni dio Njemačke i dijelove Austrije, Poljske i Slovačke.

Austrijski mediji prenose da bi vodostaj Dunava mogao da poraste do nivoa koji nisu viđeni pet do deset godina. Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da je vojska spremna da rasporedi i do hiljadu vojnika ako bude potrebno. Slovačka vojska i vatrogasci dobrovoljci takođe su u pripravnosti.

Padavine bi mogle biti veće od onih koje su pogodile središnju Evropu 2013., a koje su tada bile smatrane najgorima u hiljadu godina, upozorava slovačka meteorološka služba. S premiještanjem hladnog talasa nad Evropom prema istoku, prvi snijeg je pao i na slovenačkoj Kredarici, prenose hrvatski mediji.

Upozorenje na moguć porast bujičnih vodotoka zbog obilnih padavina u Hercegovini i Republici Srpskoj

U Hercegovini i na severozapadu Republike Srpske moguć je porast bujičnih vodotokova zbog obilnih padavina, kao i problemi sa oborinskim vodama i oticanjem vode u urbanim zonama, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prema najavama, na ovom području će pasti od 40 do 80 litara kiše po metru kvadratnom, a lokalno je moguće i više od 100 litara.

Nagla promjena vremena i zahlađenje, kao i obilnija kiša, danas su zahvatili većinu predjela, osim krajnjeg sjeveroistoka (Semberija), a nove jače padavine očekuju se u subotu veče i u nedelju.

Danas će duvati povremeno jak vetar čiji će udari biti od 30 do 50 kilometara na čas, a na jugu do olujni jačine ponegdje do 70 kilometara na čas.