latinica  ћирилица
13/09/2024 |  13:38 ⇒ 16:52 | Autor: RTRS

Sarajevski aerodrom uzurpirao više od 22.000 metara kvadratnih imovine Srpske; Inspektori na terenu (VIDEO)

Građevinski inspektori, geometri i rukovodioci svih relevantnih republičkih institucija danas na terenu u Istočnoj Ilidži, gdje je sarajevski aerodrom započeo radove na proširenju aerodromskog kompleksa.
Proširenje aerodroma, inspekcija - Foto: RTRS
Proširenje aerodroma, inspekcijaFoto: RTRS

Konstantovali su da je federalni investitor "zagazio" duboko u teritoriju Republike Srpske.

Na 25 katastarskih čestica uzurpirali su više od 22.000 metara kvadratnih imovine Srpske.

Granica je precizirana i obilježena. O svemu će rješenjem biti obaviješten investitor, koji iako pozvan danas se nije pojavio na lokalitetu gdje su radovi počeli početkom sedmice.

Proširenje sarajevskog aerodroma (Foto: RTRS)

Granica će biti obilježena i trakom.

- Ova teritorija na kojoj se nalazimo je vlasništvo Republike Srpske. Bez obzira što nije ustanovljena entitetska linija, a i znamo zbog čega nije ustanovljena, jer kolege iz Federacije nikada nisu htjeli da adekvatno učestvuju u tome, iako su naši predstavnici iz Srpske dali puni doprinos u toj komisiji. Što znači nećemo dozvoliti da se gradi i neće se sagraditi taj objekat od 22.000 kvadratna metra na teritoriji Srpske - kaže Dragan Stanković, direktor RUGIPP Srpske.

Milimir Govedarica, pravobranilac Republike Srpske istakao je da prijašnje radnje, koje su eventualno bile prije rata, to ne daje za pravo aerodromu da kaže da je vlasnik.

- Vlasnik nije aerodrom, vlasnik je Republika Srpska. Ovdje su svi predstavnici institucija i na nivou BiH i na nivou Srpske, na nivou opštine. Nedvojbeno, ovdje je struka, ušlo se možda i više od 20 metara u Republiku Srpsku i mi jednostavno moramo raditi svoj posao i štititi naše institucije i vlasništvo - kazao je Govedarica.

Dragan Miovčić, glavni urbanističko-građevinski inspektor navosdi da u ovom trenutku provode procedure u skladu sa  ovlašćenjima i zakonima.

- Činimo zapisnik trenutno u Istočnom Sarajevu. Po popisu svih učesnika koji su ovdje i uručenja investitoru, mi ćemo izdati rješenje. Poslije toga ćemo obilježiti ovo što je naša teritorija, dokle se može raditi. Dalje u našoj teritoriji se ne može raditi i to je to - istakao je Miovčić.