latinica  ћирилица
13/09/2024 |  14:03 ⇒ 14:08 | Autor: RTRS

MUP Srpske upoznao medije i centre za socijalni rad sa ulogom u sistemu "Pronađi me"

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizovalo je danas u Banjaluci za predstavnike lokalnih radio i TV stanica sa područja regija Banjaluke, Prijedora, Mrkonjić Grada, Gradiške i Doboja prezentaciju radne verzije Sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica "Pronađi me" u Republici Srpskoj sa ciljem upoznavanja istih o načinu funkcionisanja samog sistema i njihovog uključivanja u isti.
AMBER - Foto: Ustupljena fotografija
AMBERFoto: Ustupljena fotografija

- Imajući u vidu da elektronski mediji (TV i radio stanice) imaju ključnu ulogu u Sistemu hitnog obavještavanja javnosti, predstavnicima lokalnih TV i radio stanica koje su se odazvale pozivu Ministarstva, predstavljen je način funkcionisanja ove platforme, kao i njihova uloga u tom procesu. Cilj nam je bio da kroz ovu prezentaciju, sagledaju mogućnost uključenja u sistem hitnog obavještavanja u slučaju nestanka maloljetnog lica, jer je sve na dobrovoljnoj osnovi - navodi se u saopštenju.

Dodaju da sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica "Pronađi me" u Republici Srpskoj biće u narednom periodu predstavljen i predstavnicima lokalnih elektronskih medija u Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

Foto: Ustupljena fotografija

- Sa načinom funkcionisanja sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica "Pronađi me" danas su upoznati i predstavnici svih lokalnih centara za socijalni rad. Na sastanku koje je Ministarstvo organizovalo u saradnji sa Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, socijalni radnici su upoznati sa načinom funkcionisanja ovog sistema, kao i njihovom ulogom u samom procesu - dodaje se u saopštenju

Podsjećaju, Zaključkom Vlade Republike Srpske MUP Republike Srpske je zaduženo da sa svim relevantnim institucijama i organima preduzme sve mjere i aktivnosti potrebne za uspostavljanje Sistema hitnog obavještavanja "Pronađi me" u Republici Srpskoj.

- Naše Ministarstvo analiziralo je kako sistemi funkcionišu u SAD, Evropi i zemljama iz okruženja, pa smo odlučili da počnemo sa realizacijom aktivnosti i definisanjem kriterijuma za uspostavljanje Sistema u Republici Srpskoj po uzoru na Sistem "Pronađi me" u Republici Srbiji. Navedeni sistem, u slučajevima nestanka maloljetnih lica, omogućava policiji da hitno, putem savremenih sredstava komunikacije obavijesti javnost i tako u potragu uključi širu društvenu zajednicu, objavljujući informacije putem medija, televizijskih i radio emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na autoputevima i sl - dodaje se u saopštenju MUP-a Srpske.