latinica  ћирилица
13/09/2024 |  14:21 | Autor: SRNA

Izveden poetsko-scenski prikaz "Gospodin Šantić"

U Pozorištu Prijedor danas je izveden poetsko-scenski prikaz "Gospodin Šantić" koji je dio programa 52. Književnih susreta na Kozari.
Prijedor - predstava "Gospodin Šantić" - Foto: SRNA
Prijedor - predstava "Gospodin Šantić"Foto: SRNA

Riječ je o predstavi za srednjoškolce u kojoj igraju studenti treće godine glume Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Autor projekta je profesor na Akademiji Biljana Đurović, koja je rekla da se ove godine u radu sa studentima posvetila Aleksi Šantiću povodom sto godina od smrti čuvenog pjesnika.

- Put ljepote, melanholije, kakav je bio i Šantićev život, pun je i ljepote stiha, a birala sam i one najpopularnije njegove pjesme, ali i one manje poznate - istakla je Đurovićeva.

Ona je dodala da ovaj prikaz šalje poruku današnjoj mladoj generaciji, koja je navikla sve sad i odmah, da ovi mukotrpni životi velikana govore o tome da se mora biti strpljiv.

- Za mlade je poruka da se samo uz žrtve i uz predanost može doći do uspjeha - istakla je Ćurovićeva.

Osim saradnika asistenta Јelene Јadrić, u predstavi su bili angažovani studenti treće godine glume Akademije umjetnosti Univerzita u Banjaluci Branislav Aleksić, Isidora Davidović, Andrea Novaković, Tara Јovanić, Mila Prosan i Ana Vinčić.

Program 52. Književnih susreta na Kozari nastavlja se večeras u Gradskoj čitaonici tribinom pod nazivom "Јubileji srpske književnosti" u kojoj učestvuje Ranko Popović.