latinica  ћирилица
13/09/2024 |  14:23 ⇒ 14:36 | Autor: RTRS

Predmet geografija ima značajnu ulogu u očuvanju nacionalnog prostora i identiteta

Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Banjaluci i Geografsko društvo Republike Srpske i ove godine organizovali su skup posvećen obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.
Skup posvećen obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave -
Skup posvećen obilježavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Geografija, istorija i maternji jezik su za svaku zemlju koja vodi računa o svojoj budućnosti ključni predmeti. Poručeno je sa skupa.

Geografsko društvo Republike Srpske osnovano je 1993. godine s ciljem unapređenja naučnog, stručnog i nastavnog rada u oblasti geografije, a od prošle godine organizuje i obilježavanje Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

- Geografija kao nauka koja je most između prirodnih i društvenih nauka je preuzela na sebe svoju nacionalnu misiju da, u ovom slučaju, objedini različite insitutcije društva, organizacije, nauke i naučne discipline koje se bave čuvanjem nacionalnog identiteta proučavanjem prostora - rekla je predsjednik Geografskog društva Republike Srpske Mira Mandić.

Uloga geografije u očuvanju nacionalnog prostora i nacionalnog identiteta je izuzetno važna ivažno je jačati saradnju akademske i geografije koja se izučava u školama.