latinica  ћирилица
13/09/2024 |  14:40 ⇒ 14:52 | Autor: SRNA

Pale: Otvoreni "Dani Duška Trifunovića"

Programom "Djeci u čast", proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada za najbolji literalni rad o temi "Nek živi ljubav" počela je trodnevna manifestacija "Dani Duška Trifunovića" u Palama.
Pale kultura - Foto: SRNA
Pale kulturaFoto: SRNA

Manifestaciju 18. put u čast ovog književnika, pjesnika i televizijskog autora organizuje Kulturno-sportski centar Pale, a njegov direktor Slavka Brezo rekla je da je na konkurs koji je bio raspisan od marta do kraja juna stiglo 16 radova učenika.

Nagrađeno je pet najboljih i uručena jedna specijalna nagrada za talenat i trud, a svi učesnici, nastavnicu i direktori dobili su zahvalnice.

Prema njenim riječima, manifestacija "Dani Duška Trifunovića" od velikog je značaja, kako za Kulturni centar, tako i za grad Istočno Sarajevo jer promoviše kulturu i tradiciju.

Brezo je navela da su "Dani Duška Trifunovića" dio manifestacije "Dani Istočnog Sarajeva" koja se organizuje u čast Dana i gradske slave – Svetog Petra Dabrobosanskog.

Književnici Dejan Aleksić i Branko Stevanović danas su sa učenicima osnovnih škola sa područja grada Istočno Sarajevo održali program "Djeci u čast".

Aleksić je rekao da je lijepo biti na Palama i da se za 10 godina, kada je prvi put učestvovao na ovoj manifestaciji, mnogo toga promijenilo na bolje.

- Branko Stevanović i ja imali smo jedan književni susret sa talentovanom djecom koja su i učesnici literarnog konkursa. Stevanović i ja volimo da u ovim neposrednim susretima sa djecom ostvarimo neki vid interaktivnog programa, jer djeca vole da se pitaju, vole da učestvuju u programskim aktivnostima - istakao je Aleksić.

Pisci se, kaže, trude da ne zauzmu onaj pomalo zastarjeli model, da djeci nešta pametno kažu, oni usvoje i zaborave, već je cilj napraviti program u kome će djeca učestvovati i kasnije otići sa tim osjećanjima da su zajedno sa njima nešto stvorili.

Stevanović je rekao da je pjesnik za djecu i odrasle, da drugi put učestvuje na ovoj manifestaciji, te da literatura za djecu mora biti otvorena, duhovita, smiješna, a nikako ne smije biti glupa.

Pobjednik konkursa Sanja Božić iz OŠ "Srbija" iz Pala rekla je da voli da čita djela Desanke Maksimović i da joj nagrada mnogo znači.

U zabavnom dijelu programa učestvovali su učenici paljanskog odjeljenja Škole za osnovno muzičko vaspitanje.

U sali Kulturno-sportskog centra u 19 časova biće održan program za odrasle "Bukvalno tako", kao i dodjela nagrade "Duško Trifunović" za afirmaciju srpske kulture i književnosti.

Učesnici programa biće pisci Blagoje Baković, Milica Bakrač, Goran Vračar, Željko Pržulj, Branko Stevanović i Dejan Aleksić.

Besjedu o Dušku Trifunoviću govoriće Blagoje Baković. U muzičkom dijelu programa učestvovaće profesor muzike Ivana Cerović.

Pokrovitelji manifestacije su opština Pale, grad Istočno Sarajevo, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine. Prvu knjigu izdao je sa 25 godina po dolasku u Sarajevo.

Napisao je oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje sarajevske rokenrol škole.

Autor je tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Јugoslavije, među kojima su Bijelo dugme, Indeksi, Zdravko Čolić i Arsen Dedić.

Ostaće upamćen i kao autor kultne emisije na Televiziji Sarajevo "Šta djeca znaju o zavičaju". Po izbijanju rata u BiH 1992. godine izbjegao je u Novi Sad, gdje i umro 2006. godine.

Sahranjen je u Sremskim Karlovcima.