latinica  ћирилица
13/09/2024 |  14:48 ⇒ 14:48 | Autor: SRNA

Karan: Narod koji nema državu nema slobodu!

Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je da državu znači slobodu i jedinu garanciju da jedan narod opstane ne samo kulturološki, već i egzistencijalno.
Siniša Karan - Foto: RTRS
Siniša KaranFoto: RTRS

Karan je istakao da je Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave jedan od najbitnijih datuma u političkom, istorijskom i kulturnom kalendaru srpskog naroda ma gdje se on nalazio jer je izraz pripadnosti jednorodnom, nacionalnom srpskom biću.

- Zajedničko obilježavanje ovog dana pokazuje opredijeljenost svih Srba, kao naroda kome je mir osovina svih politika, da sačuva svoj identitet i svoje postojanje - naveo je Karan i ocijenio da je sazrela nacionalna svijest o srpskom jedinstvu kao okviru spasenja i budućnosti.

On je dodao da će vrijeme koje je pred nama pokazati snagu i mudru političku odluku o značaju zajedničkog obilježavanja važnih datuma srpskog naroda.

- Podsjetiću na vizionarsku Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda koja je stvorila cjelovitu sliku jedinstva i državnosti srpskog naroda - rekao je profesor ustavnog prava.

Karan je naglasio da je politička osvještenost, snaga donošenja autentičnih odluka srpskog naroda i politički subjektivitet kao nadogradnja istorijskim i kulturološkim vrijednostima jednog naroda snaga modernih srpskih politika.

- Moć Deklaracije je u tome što je ona prekretnica političkog subjektiviteta, snage, i to ne samo kulturne, vjerske, etničke, istorijske, nego i političke snage svih Srba da budu jedno gdje god da žive - ukazao je Karan.

On je upopzorio da narod koji izgubi svoju državu izgubio je slobodu, svoj identitet i on je jednostavno nestao.

- Gdje god srpski narod nema svoju državu, on polako nestaje, zato je od izuzetne važnosti da svuda gdje se nalazi zna da ima svoju državu! - zaključio je Karan.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju.

Ovaj praznik ustanovljen je 2020. godine kao dan sjećanja na Proboj solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.