latinica  ћирилица
13/09/2024 |  16:03 | Autor: TANЈUG

Vodostaj rijeke Save drastično porastao; U Sloveniji snijeg dostigao 32 centimetra

Vodostaj Save u Zagrebu drastično je porastao i izlila se iz korita, dok je u dijelovima Slovenije palo i do 32 centimetra snijega.
Sava - Foto: RTRS
SavaFoto: RTRS

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda, međutim, kaže da Zagrebu i okolini ne prijeti nikakva opasnost što se tiče rijeke Save.

- U protekla 24 sata pala je velika količina kiše na području gotovo cijele Hrvatske. Sava je porasla za pet metara, ali su vodostaji bili vrlo niski i izrazito niski na svim vodotocima, ne samo na rijeci Savi. U ovom trenutku Sava u Zagrebu je počela lagano da opada, a vodostaji su metar niži u odnosu na nivou za koju se primjenjuju redovne mjere odbrane od poplava. Tako da nikakva opasnost što se tiče rijeke Save za grad Zagreb i za područje oko grada Zagreba nema. Slično je i za Kupu. Oko ponoći danas očekujemo vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu na nivo plus 500 centimetara. To je dva metra niže nego za uvođenje redovnih mjera odbrane od poplava - rekao je Novosel za HTV.

Prema najnovijoj prognozi vodostaja za Muru i Dravu nije zabrinjavajuća, rekao je danas irektor ispostave za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo i dodao da je kiša doprinijela punjenju Trakošćanskog jezera u kojem je trenutno 20 hiljada kubina vode.

Trenutni vodostaj na Muri u Morskom Središću je 270 centimetara uz protok vode od 330 kubika.

- Možemo očekivati povećanje vodostaja 16, odnosno 17. septembra negdje do 400 centimetara, odnosno 600 kubnih metara. U poređenju sa avgustom prošle godine, kada je zabilježeno rekordnih 540 centimetara, ipak će vodostaj biti niži za metar i 40 - rekao je Rezo.

I na Dravi se može očekivati povećanje vodostaja u odnosu na trenutno stanje od 186 centimetara, ali neke manje iznose i manje je zabrinjavajuće u odnosu na Muru, dodao je Rezo i naglasio da je prednost vezana uz Dravu što su trenutno dva jezera Hidroelektrane Dubrava i Hidroelektrane Čakovec u tzv. remontu i jezera su prazna.