latinica  ћирилица
13/09/2024 |  16:09 ⇒ 17:29 | Autor: RTRS

Centar za dojku 15 godina sa svojim pacijentima - stručnost i nesebična briga (VIDEO)

Više ljekara različitih specijalnosti na jednom mjestu bavi se patologoijom dojke-Centar za dojku Univerzitetskog kliničkog centra Srpske petnaest godina je uz svoje pacijente.
Centar za dojku - Foto: RTRS
Centar za dojkuFoto: RTRS

Ljekari ovog centra su ponos, rade vrijedno, tiho i postižu rezultate.Svjetski, a naši! Kroz ambulante Centra za dojku prođe šest hiljada pacijenta godišnje.

U Centru za dojku pacijentkinja je pokrivena od prvog pregleda pa sve do onkološkog konzilijuma. Sve je više pacijenata, ali ne samo zbog porasta broja oboljelih nego i zbog promjene svijesti o značaju pregleda. Na godišnjem nivou u ovom Centru operišu oko 250 malignih oboljenja dojke za razliku od prije 15 godina , kada je taj broj iznosio 100 operisanih pacijenata.

- U Republici Srpskoj jedino mjesto gdje ženi osim odstranjenja dojke može uraditi rekonstruktivni zahvat. Taj rekonstruktivni zahvat radimo sa kolegama sa rekonstruktivne hirurgije i to nas izdvaja od ostalih centara - rekao je načelnik Centra za dojku UKC Republike Srpske Aleksandar Guzijan.

U Zavodu za kliniku radiologiju pacijenti mogu da odrade UZV dojke i mamografiju. Čekanje za pregled mamografom nije duže od dva mjeseca od kada je otvoren kol centar u UKC-u .Ono što pacijente sprečava da dođu ranije na pregled je strah. Pobijedite ga, dođite na pregled, jer ako ima promjena na dojci, a manje su od 1 cm doktori postavljaju dijagnozu rani karcinom dojke.

Najčešće od raka dojke obolijevaju pacijentice oko 50. godine, ali nažalost ima i onih ispod trideset godina. Republika Srpska još nema razvijen skrining program, pa žene često lutaju i izgube dragocjeno vrijeme dok dođu u Centar za dojku.Zato su veoma bitni samopregledi.

- Samopregled jeste pregled gdje svaka djevojka treba da uradi samopregled dojke nakon menstrualnog ciklusa. I onda ćemo moći odreagovati - navela je internista onkolog Centra za dojku UKC Republike Srpske dr Stanislava Lekić.

Starosne granice oboljelih jesu sve niže, ali su terapijske mogućnosti veće, pa ima prostora za djelovanje,naglašavaju onkolozi.

- Manje promjene uglavnom se operišu i tada je najbolja stopa preživljavanja. Sve pacijentice idu na konzilijum,koji se održava jednom sedmično - istakla je internista onkolog Centra za dojku UKC Republike Srpske Biljana Popović.

Centar za dojku ima tri bolesničke sobe i devet kreveta, a najviše je pacijenata iz Banjaluke. Medicinske sestre tehničari, pacijentima su na usluzi od medicinske do moralne pomoći. Imaju i odličnu saradnju sa Udruženjem žena oboljeli od raka dojke "Iskra"

Iako su pacijenti sve edukovaniji, suočavanje sa dijagnozom uvijek je bolno i stresno. Јedno od čestih pitanja psiholozima je "Zašto ja?" i na to je teško odgovoriti pojašnjava specijalista medicinske psihologije, takođe član multidisciplinarnog tima centra za dojku.

Centar za dojku jedina je multidisciplinarna samostalna organizaciona jedinica, na koju možemo biti ponosni, jer u njoj vrijedno rade doktori i medicinsko osoblje na dobrobit svojih pacijenata.