latinica  ћирилица
13/09/2024 |  16:10 ⇒ 17:30 | Autor: RTRS

U nedjelju se navršava 33 godine od formiranja najveće ratne jedinice VRS (VIDEO)

U nedjelju se navršava 33 godine od formiranja najveće ratne jedinice Vojske Republike Srpske - 16. krajiške motorizovane brigade. Svečanost povodom godišnjice brigade počeće sutra polaganjem vijenaca na spomen obilježje poginulim vojnicima na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci, a centralni događaj biće organizovan u nedjelju u Mašićima kod Gradiške odakle je 16. Garava krenula na svoj prvi ratni zadatak.
Vojska Republike Srpske - Foto: RTRS
Vojska Republike SrpskeFoto: RTRS

16. "Garava”" kako su onomad govorili, bila je najmoćnija ratna jedinica Vojske Republike Srpske.

Imala je više od 12 hiljada vojnika, a njeni pripadnici borili su se na gotovo svim ratištima tokom odbrambeno-otadžbinskog rata. Јunački ratni put "Šesnaeste" bio je dug 1.727 dana i dala je nemjerljiv doprinos stvaranju Republike Srpske.

16. Krajiška motorizovana brigada, poput svih srpskih ratnih jedinica kroz istoriju, iznikla je iz svog naroda spremnog na stradanje u borbi za slobodu. 16. Krajiška motorizovana brigada krenula je 16. septembra 1991. godine iz Mašića kod Gradiške na svoj ratni put.

Borila se na 20 ratišta, od zapadne Slavonije, Posavine, na koridoru, Ozrenu, Trebavi, Grmeču, i na Manjači. 437 boraca dalo je živote za Republiku Srpsku, a oko 2.000 je njih je teže i lakše ranjeno.