latinica  ћирилица
13/09/2024 |  16:25 | Autor: RTRS

Ni kvadrat zemlje RiTe nije prodat "Komsaru"

Ne postoji nijedan metar kvadratni zemljišta Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ "Ugljevik" prodat "Komsaru" i svaki korak Uprave preduzeća usmjeren je na obezbjeđenje nesmetanog rada ovog energetskog postrojenja do 2050. godine, saopšteno je danas iz ovog preduzeća.
RITE Ugljevik - Foto: RTRS
RITE UgljevikFoto: RTRS

- Sporna odluka o navodnoj prodaji zemljišta, koju je u javnost plasirao /načelnik Ugljevika/ Vasilije Perić je interni akt preduzeća i ne proizvodi nikakvo pravno dejstvo jer je stavljen van snage, što je prezentovano i Sindikalnoj organizaciji i svim radnicima RiTE - navodi se u saopštenju.

Iz RiTE ističu da Perić pokušava zloupotrijebiti ovu odluku, koja je bila dio paketa pregovora sa "Komsarom" radi rješavanja problema putne infrastrukture, neizvršenja obaveze iz 2013. godine u vezi unosa uloga u osnivačkom kapitalu, kao i drugih pitanja koja se tiču ležišta Ugljevik Istok jedan, što je obaveza RiTE u skladu sa ugovorima potpisanim i koncesiji datoj od Vlade Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da ništa od toga Periću nije nepoznato, ali ga to, kako kažu, ne sprečava da se ponovo služi lažima i obmanama ne bi li prikupio neki politički poen pred izbore, predstavljajući se kao zaštitnik RiTE "Ugljevik".

- Ni radnici našeg preduzeća, niti javnost Ugljevika nisu zaboravili da je Perić ostao dužan objašnjenje za sve nečasne radnje koje je vršio 2022. godine, kada je, zarad ličnih interesa i ostanka na vlasti nanio višemilionsku štetu našem preduzeću, ali i opštini Ugljevik - poručili su iz RiTE.

Kako se u saopštenju navodi, Perić ne bira sredstva da bi zadržao fotelju.

- Ne iznenađuju nas njegovi kontinuirani napadi na RiTE "Ugljevik". Tim napadima Perić i njegova svita saradnika u mutnim poslovima pokušavaju skrenuti pažnju javnosti sa sopstvenih mahinacija i nerada, pa je u tu svrhu angažovao i lažne profile i lažne komentatore kako bi javnosti Ugljevika zamazao oči, nadajući se kako će zaista hiljadu puta ponovljena laž postati istina - ocjenjuju iz RiTE.

U saopštenju se ocjenjuje da Perić u javnosti glumi dobrog domaćina, a dozvolio je da fudbalski teren koji je izgradila RiTE "Ugljevik" bude prodat privatniku za 800.000 KM.

- Zašto opština koju vodi taj "časni domaćin" nije kupila taj teren, pa ga stavila na raspolaganje našoj djeci i lokalnim sportskim klubovima? - pitaju iz RiTE, dovodeći u pitanje i namjenu sredstava za održani koncert estradne zvijezde u Ugljeviku.

Iz RiTE Perića nazivaju "uništiteljem Ugljevika" i poručuju da treba da se bavi svojim poslom, kako bi omogućio nesmetano funkcionisanje lokalne zajednice, umjesto što nerad zaklanja iza RiTE i lažnih dopisa.

- Mogao bi javnosti odgovoriti i zašto u njegovoj opštini kasne plate, socijalna davanja, stipendije, podsticaji i mnoge druge stvari koje su direktna nadležnost "vječitog načelnika" - navodi se u saopštenju iz RiTE.