latinica  ћирилица
13/09/2024 |  17:13 ⇒ 17:19 | Autor: TANЈUG

Dva pilota poginula u padu trenažnog aviona u Bugarskoj (VIDEO)

U padu aviona sa dva sjedišta u vazduhoplovnoj bazi "Graf Ignjatievo" u centralnoj Bugarskoj poginula su dva pilota-oficira, saopštio je bugarski premijer Dimitar Glavčev.
Bugarski vojni avion (Foto: EPA/VASSIL DONEV) -
Bugarski vojni avion (Foto: EPA/VASSIL DONEV)

Bugarski ministar odbrane Atanas Zaprjanov rekao je da su nastradali oficiri bili instruktori koji obučavaju pilote, prenosi bugarska agencija Novinite.

- Poginuli su major Petko Dimitrov i potporučnik Vencislav Atanasov. Јedan od njih je rođen 1973. godine, a drugi 1996. godine. Poletjeli su u 12.17 časova, a udes se dogodio u 12.30 časova - rekao je on. Kako je naveo, avion je renoviran i poletio je u tehnički ispravnom stanju.

Komandant Dimitar Petrov rekao je da je to bio davno planiran rutinski trenažni let i da je sličan zadatak ranije izveden mnogo puta.

Zbog pada aviona otkazan je aeromiting u Trećoj vazduhoplovnoj bazi, koji je bio planiran za subotu u znak obilježavanja 20-godišnjice prijema Bugarske u NATO, saopštilo je resorno ministarstvo, dodajući da je istraga o nesreći u toku, prenosi Rojters.

Vojni trenažni avion L-39 srušio se danas pri izvođenju složenog manevra na izuzetno maloj visini, prenijela je bugarska agencija.
Tokom nesreće, padobrani se nisu otvorili, a avionom su upravljala dva pilota. Usljed pada aviona izbio je požar.

Ranije danas je predsjednik Bugarske Rumen Radev učestvovao kao kopilot u demonstracionom letu borbenog aviona F-16 u toj vazduhoplovnoj bazi.

General Nikolaj Rusev iz bugarskog vazduhoplovstva izjavio je da avion koji se srušio nije bio iz vazduhoplovne baze.