latinica  ћирилица
13/09/2024 |  17:17 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Obilježen Dan sjećanja na stradanje Srba u 13 zapadnokrajiških opština (VIDEO)

U Hramu Blage Marije u naselju Banstol na Fruškoj gori obilježen je Dan sjećanja na stradanje Srba u 13 zapadnokrajiških opština 1995. godine.
Dan sjećanja na stradanje Srba u 13 zapadnokrajiških opština - Foto: RTRS
Dan sjećanja na stradanje Srba u 13 zapadnokrajiških opštinaFoto: RTRS

U kombinovanim akcijama hrvatskih snaga i takozvane Armije BiH za nekoliko mjeseci, uz zvjerstva koja su tada počinjena, trajno je promijenjena demografska slika opština u kojima su vijekovima živjeli Srbi.

Uz molitvu i bol u duši, okupljeni Krajišnici sjetili su se tužnih događaja, kada je u ljeto i jesen 1995. godine sa prostora 13 zapadnokrajiških opština protjerano više od 120.000 Srba, a ubijeno i nestalo 2.014 srpskih boraca i civila.

Služen je pomen stradalima, kojem su prisustvovali predstavnici Srpske i Srbije, a u crkvenoj porti položeni su vijenci i cvijeće na spomenik "Krajiška suza".

Izveden je i prigodan kulturno-umjetnički program, sa osvrtom na tragična dešavanja, uz poruku da srpska stradanja neće biti zaboravljena i da zločinci moraju biti kažnjeni.

Obilježavanje Dana sjećanja na stradanje Srba iz zapadnokrajiških opština svake godine organizuje Savez krajiških udruženja iz Novog Sada, uz podršku republičkih i pokrajinskih institucija, kao i Predstavništva Srpske u Srbiji.