latinica  ћирилица
13/09/2024 |  17:43 ⇒ 19:44 | Autor: RTRS

Inspektori utvrdili: Sarajevski Aerodrom uzurpirao imovinu Srpske (VIDEO)

Građevinski inspektori, geometri i rukovodioci svih relevantnih republičkih institucija danas na terenu u Istočnoj Ilidži, gdje je sarajevski aerodrom započeo proširenje aerodromskog kompleksa. Konstantovali su da je federalni investitor "zagazio" duboko u teritoriju Republike Srpske.
Proširenje aerodroma, inspekcija - Foto: RTRS
Proširenje aerodroma, inspekcijaFoto: RTRS

Uzurpirano je više od 22.000 kvadratnih metara imovine Srpske. Granica je precizirana i obilježena. O svemu će rješenjem biti obaviješten investitor koji se, iako pozvan, danas nije pojavio na lokalitetu gdje su radovi počeli ove sedmice.

Sedmicama su upozoravani da su nezakonito i neustavno uzurpirali zemljište u vlasništvu Republike Srpske. Investitor – sarajevski Aerodrom – upozorenja je ignorisao. Početkom sedmice provokativno je aktivirao građevinsku mehanizaciju. Danas je zaustavljena.

Bar na dijelu gradilišta koji pripada Republici Srpskoj.

- Ova teritorija na kojoj se trenutno nalazimo je vlasništvo Srpske i bez obzira što nije ustanovljena entitetska linija, a i to znamo zbog čega nije ustanovljena, nije ustanovljena zato što kolege iz Federacije nikada nisu htjeli da adekvatno učestvuju u tome. Iako su naši predstavnici iz Srpske dali puni doprinos u toj Komisiji. Što znači nećemo dozvoliti da se ovdje gradi i neće se sagraditi taj objekat od 22.000 kvadrata na teritoriji Republike Srpske - rekao je direktor RUGIPP-a Dragan Stanković.

Ili ukupno 25 katastarskih čestica koje je investitor potpuno ili djelimično pokušao da prigrabi. Ranije su pokušaj čerupanja grunta Srpske "pravdali", iz debele arhive, izvučenim razvojnim projektima iz '80-ih godina prošlog vijeka - zaboravljajući na dejtonsko uređenje BiH. Iako uredno pozvan na zajednički obilazak terena i rješavanje nastalog problema, menadžment Aerodroma nije se odazvao. Sarajevski novinari zato jesu, pokušavajući uobičajeno - ustavno i zakonsko djelovanje institucija Srpske, podvesti pod mantru - „blokade“.

- Јe li vi znate da su neki protiv nekih investicija? Imamo mi još nekih aerodroma, pa su neki protiv tih aerodroma u Federaciji, ali mi nismo. Samo se mora podvesti sve pod zakonske propise. Aerodrom može da se obrati Vladi Republike Srpske za eventualno dalji nastavak radova, a Vlada Srpske će adekvatno odgovoriti - rekao je glavni pravobranilac Republike Srpske Milimir Govedarica.

I to je jedini mogući zakonski i ustavni postupak. Dok ga investitor ne ispoštuje, pred građevinskim mašinama stajaće zaustavna traka, čije potencijalno skrnavljenje predstavlja krivično djelo.

- Mi ćemo izdati rješenje i poslije toga ćemo obilježiti ovo što je naša teritorija dokle se može raditi. A ovamo kod nas se ne može raditi - jasan je glavni urbanistički građevinski inspektor Dragan Miovčić.

- Upozoravam aerodrom i sve učesnike da ne bi slučajno skinuli tu traku i da ne bi ulazili u krivično djelo. Ovdje se konkretno prije svega krše Ustav i zakoni, Ustav BiH, Ustav Srpske i zakoni Srpske - naveo je Stanković.

I već su prekršeni – građevinari su već zagazili u posjed Srpske - prekopali dio terena i betonirali postolja perimetarske ograde. I za to bi trebalo da odgovaraju! Ili da zemljište vrate u prvobitno stanje. Odgovornost za eventualne propuste i s druge strane entitetske linije očekuje poslanik Miroslav Vujičić.

- Ovo je primjer kako ne trebaju funkcionisati stvari i kako ne trebaju funkcionisati organi vlasti od lokalnog nivoa u Republici Srpskoj, ako želimo da riješimo stvari, a želimo svi se moramo uključiti u rješavanje izbiljnijih problema - rekao je Vujičić.

A ozbiljan problem je i dalje mogućnost da mještani iz Vasilja Grđića - ulice koja graniči sa gradilištem, uskoro ostanu bez saobraćajne žile kucavice. Iako su je svojevremeno gradili na vlastitoj zemlji i sredstvima iz svog novčanika, investitor je najavio zatvaranje saobraćajnice u dijelu kojem prolazi kroz Federaciju.

- Sve što je vezano za pomož ljudima, mi kao nadležni organ u dijelu Republike Srpske ćemo pomoći stanovnicima opštine Istočna Ilidža - izjavio je načelnik Marinko Božović.

Kako? Za sada se rješenje ne nazire! Frekventna saobraćajnica je i dalje u funkciji, a republički pravobranilac Milimir Govedarica naglašava da sporni Sporazum o zajedničkom djelovanju, koji je svojevremeno načelnik Božović potpisao sa sarajevskim Aerodromom, mora biti stavljen van snage.