latinica  ћирилица
13/09/2024 |  18:22 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Manipulacije u režiji Stanivukovića: Nepoštovanje zakona pri dodjeli besplatnih parcela (VIDEO)

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković priznao je da Grad nema besplatne placeve za mlade bračne parove. Možda bi ih i bilo da poznaje propise i da je to regulisano skupštinskom odlukom. Kad mu je ta ideja propala sjetio se uže i šire porodice, komšija i prijatelja. Ne zna ni koliko bi tačno parcela dodijelio, niti gdje se nalaze. A zakon kaže da, bilo da je privatno ili gradsko zemljište, svi zakonski preduslovi moraju biti ispunjeni. Pošto to nije slučaj, riječ je o još jednoj prevari u režiji Stanivukovića, ne bi li se kako - tako, politički održao, odgovor je iz SNSD-a.
Placevi - Foto: RTRS
PlaceviFoto: RTRS

Podjela placeva za mlade bračne parove i samohrane roditelje još jedno je u nizu brojnih obećanja gradonačelnika Banjaluke u koje se do sada pouzdalo više od 1.000 Banjalučana.

Od dodjele besplatnih placeva gradskog zemljišta, ostalo je veliko ništa. Onda se Stanivuković dosjetio da bi mogao dijeliti parecele rodbine i prijatelja. Označio je mjesne zajednice Motike i Kuljane.

Prema riječima mještana, parcela u Motikama, koju gradonačelnik planira da pokloni, pripada njihovim komšijama. Sada je, kažu, pitanje da li su zemlju prodavali ili kupovali za porodicu Stanivuković.

Da li je očevina ili đedovina, nije poznato, ali ono što znamo je da ni ovo zemljište ne pripada Gradu.

A sve i da jeste gradska parcela, zakon je jasan – ništa od imovine opština i gradova ne može se otuđiti niti prenijeti, bez naknade, ako o tome nije odlučila lokalna Skupština.

- Nije lijepo to što laže, ali je lijepo što je priznao da nije govorio istinu, ono što smo svi znali otpočetka. Pravni sistem ne poznaje mogućnost da vi dodijelite plac određenoj kategoriji fizičkih lica prilikom čega ne možete da dodijelite drugim kategorijama, recimo, djeca poginulih boraca, djeca logoraša, oboljeli od karcinoma, sve su to kategorije koje bi u jednom momentu mogle postaviti pitanje "a zašto se ne dodijeli i nama". Pravni sistem iz tog načina ne dozvoljava podjele na taj način - rekao je generalni sekretar SNSD-a Srđan Amidžić.

Zakon je isti i kada je riječ o privatnom zemljištu, objašnjavaju u Republičkoj geodetskoj upravi. Da bi se obećanje sprovelo u djelo, postoje određeni preduslovi za koje, prema svemu sudeći, gradonačelnik ni ovaj put nije mario.

- Da bi se određena nekretnina mogla prenijeti u određenu namjenu, postoje notarski ugovori. Svakako, fizičko lice može da prenese nekretninu u svojinu drugog lica, bilo poklonom, bilo kupoprodajom, ali samo ako je ta parcela predviđena za građenje - istakao je Dejan Đukanović, pomoćnik direktora za poslove nadzora u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Iako ne zna sa koliko parcela konkretno raspolaže, Stanivuković unaprijed tvrdi da su ispunjeni svi preduslovi za gradnju.

Nedavno se pojavio snimak Stanivukovića sa predizborne tribine u jednom banjalučkom naselju. Tom prilikom gradonačelnik je prisutnima rekao da je od svog oca tražio da za ovu namjenu raspodijele zemljište u vlasništvu ove porodice u Motikama i Kuljanima.

- Ono što je poražavajuće jeste da ste vi i dalje spremni da manipulišete sa tim ljudima, obećavate da će se to desiti. Da bi nastavili ili stvorili sliku da će se to desiti, vi kupite 20 placeva ili zovete ćaleta da podijelite 20 placeva samo da ostane ta slika da će to tobože da će to funkcionisati - istakao je Amidžić.

Prema Amidžićevim riječima, gradska administracija je na ovaj način došla do telefonskih brojeva više od 1.000 ljudi koji su konkurisali za placeve koje grad nema. Za šta su Stanivukoviću potrebni telefonski brojevi? Amidžić kaže, pa zbog izbora!