latinica  ћирилица
13/09/2024 |  19:00 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Vučić: Potezi Srbije u pet oblasti - mjere koje smo donijeli nisu lake i nailaziće na otpore (VIDEO)

Predsjednik Aleksandar Vučić saopštio je odluke Srbije o Kosovu i Metohiji, navodeći da su mjere podijeljene u pet oblasti i da se zahtijeva povratak na sve ono što je postignuto u procesu dijaloga. Prvi srpski potez je povratak na status quo ante.
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić) -
Aleksandar Vučić (Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić)

Vučić je istakao da je za bilo kakav ozbiljan napredak u dijalogu, potrebno:

1. Raspisivanje i održavanje slobodnih i demokratskih lokalnih izbora na sjeveru Kosova i Metohije, uz učešće Misije OEBS i EU;

2. Primjenu člana 9 Prvog Briselskog sporazuma kroz kolektivni povratak Srba u Regionalni direktorat KP Sjever;

3. Povratak srpskih sudija i tužilaca na pravosudne funkcije;

4. Povlačenje specijalnih snaga tzv. kosovske policije iz nelegalno sagrađenih baza i kontrolnih punktova na sjeveru Kosova i Metohije, kao i njihovo povlačenje iz svih institucija, koje su od 1999. godine do nelegalnog zatvaranja 2024. godine pružale vitalne javne i administrativne usluge građanima;

5. Hitno, neodložno i konačno formiranje Zajednice srpskih opština, bez daljih političkih smicalica i igara, jer nam je jasno da je 12 godina to bila samo igra koja je korišćena za kupovinu vremena, sa ciljem da se ZSO nikada ne formira i da se uz to ukinu sva prava Srba. Ovo konkretno znači usvajanje konačnog Nacrta statuta ZSO na način predviđen Poslovnikom o radu Upravljačkog tima, od strane demokratski izabranih predstavnika srpske zajednice na Sjeveru Kosova i Metohije;

6. Neodložna primena garancija Evropske unije i SAD od 28. decembra 2022. godine i momentalno oslobađanje svih političkih zatvorenika koji su uhapšeni od tzv. kosovske policije zbog svog demokratskog, građanskog ili političkog aktivizma - a posebno onih koji su uhapšeni zbog učešća na mirnim protestima/barikadama;

7. Neodložno omogućavanje nesmetanog platnog prometa i poštanskih usluga.

Ovi zahtjevi biće preneseni u predstojećim međunarodnim aktivnostima koje će uključiti razgovore i posebne događaje u okviru sistema UN i OEBS, kao i podizanje svijesti o kršenju ljudskih prava Srba u okviru Komiteta za ljudska prava UN. KiM će biti proglašeno područjem posebne socijalne zaštite.

Vučić je najavio da će u narednih 45 dana biti donesen zakon kojim će proglasiti Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju za područje posebne socijalne zaštite.

- Drastično ćemo uvećati finansijsku podršku, za 5.000 ljudi koji su nezaposleni na mjesečnom nivou 20.000 dinara - istakao je Vučić.

Vučić je, na početku obraćanja, rekao da se Srbija danas nalazi u teškoj pravno-političkoj situaciji po pitanju Kosova i Metohije, a da ekonomski napreduje vrlo dobro.

- Ono što ostaje naša najbolnija i najteža tačke jeste Kosovo i Metohija - rekao je Vučić.

Kosovo je, kako je naveo, najskuplja i istovremeno najlakše potezana riječ za svakog Srbina.

- Govorićemo i o okupaciji, samo vidjećete na koji način. Mjere koje smo danas donijeli su ne lake, zahtijevaju ogroman trud, rad, nailazeći na otpore. Hoće li zadovoljiti bilo koga, naravno da neće - rekao je predsjednik Srbije i naveo da nema dobrog rješenja za Kosovo i Metohiju - naveo je Vučić tokom obraćanja javnosti.

Vučić je podsjetio na smanjenje broja srpskih stanovnika na Kosovu i Metohiji još od 1981. godine.

- Albanci su vidjeli svjetlo na kraju tunela kada su krenuli štrajkovi. Čekali su svoj trenutak, mi nismo razumjeli sve što se zbiva u svijetu i za to smo platili visoku cijenu. Tragičnu cijenu smo platili - ukazao je Vučić.

Podsjetio je da je Srbija 2006. godine dočekala otcjepljenje Crne Gore što je bio posljednji uslov za ulazak u posljednju fazu odvajanja Kosova od Srbije.

- Počinju i pregovori u Beču, a rezultat svih njih je da Kosovo postaje nezavisno. Preko noći, za manje od godinu dana 85 zemalja priznalo je Kosovo. Do 2013. imamo 112 zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova, toliko je bilo najviše. Samo najsnažniji u svijetu i oni koje imaju iste probleme na svetu, ostaju na našoj strani - naveo je on.

Uspostavićemo tužilaštvo koje će se baviti delima usmjerenim protiv Srba na KiM

Predsjednik Srbije rekao je da će biti uspostavljeno posebno Tužilaštvo za procesuiranje zloupotreba i kršenja osnovnih ljudskih prava, uzurpaciju imovine, ugrožavanje tjelesnog integriteta i dostojanstva građana Republike Srbije, a koje će imati poseban zadatak da istraži i goni kriminalna i protivpravna djela službenika i zvaničnika privremenih institucija u Prištini.

- Usaglasili smo to i sa Srbima, sa Kosova i Metohije. Posebno sa predstavnicima Srpske liste kao legitimnim predstavnicima srpskog naroda na KiM. Oni su ovo tražili i mi smo smatrali da je veoma važno - rekao je Vučić tokom obraćanja građanima Srbije.

On je istakao da će biti određena i posebna sudska vijeća, kao i posebno tužilaštvo, koje bi se bavilo i kriminalnim i protivpravnim djelima službenika i zvaničnika, koji sprovode akcije kršenja ljudskih prava nad srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji.

- Time će biti obuhvaćena i lica srpske nacionalnosti koje, u ime i za račun albanske tajne policije, sprovode progon srpskog življa na najgori mogući način i učestvuju u progonu našeg stanovništva - rekao je Vučić.