latinica  ћирилица
13/09/2024 |  19:28 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Vlada neće zaboraviti porodice boraca koji su ugradili život u temelje Srpske (VIDEO)

Status boračkih kategorija prioritet je Vlade Republike Srpske. Borci, ali i svi građani u rubnim opštinama ne smiju biti zaboravljeni, poruka je resornog ministra Danijela Egića koji je razgovarao s predstavnicima Oštre Luke. Zbog toga Vlada nastoji da pomogne njihov opstanak na vjekovnim ognjištima. Posebna briga i o porodicama boraca koji su ugradili život u temelje Republike Srpske. Da se nastoji očuvati sjećanje na njihovu žrtvu, dokaz su brojna spomen-obilježja u njihovu čast. Јedan od njih je i centralno spomen obilježje u Banjaluci, čiju izgradnju finansira Vlada.
Vlada Srpske - Foto: RTRS
Vlada SrpskeFoto: RTRS

O maloj rubnoj opštini Oštra Luka malo se govori u javnosti, ali tamo kažu da su uvijek imali podršku institucija Republike Srpske. Rješavaju se i problemi boračkih kategorija od stambenog zbrinjavanja, novčane pomoći do banjskog liječenja. Nisu zaboravljeni ni oni koji su zaslužni za stvaranje ove male pogranične opštine.

- Resorno Minstarstvo nam pomaže pri adaptaciji i rekonstrukciji postavljene spomen – sobe u objektu spomen soba i ostali sadaržaji. Gdje multinamjenski objekat u prizemlju spomen soba i prostori opštinbske boračke organizacije - pita se Dušan Mastikosa iz Boračke organizacije Oštra Luka.

Duško Došenović, zamjenik načelnika opštine Oštra Luka, naglašava dobru saradnju sa institucijama.

- Opština Oštra Luka dobro sarađuje sa lokalnom boračkom organizaciojom i sa Minstartsvom. Tako da zajedničkim projektima djelujemo na teritoriji opštine Oštra Luka - kaže Došenović.

U Oštroj Luci biće izgrađen trg sa spomen-obilježjem i bistom preminulom načelniku ove opštine Draganu Mastikosi, koji je u proteklom ratu ranjavan na tri ratišta i odlikovan Medaljom majora Milana Tepića.

- Na trgu će biti spomen – obilježje i bista koja će biti posvećena pokojnom načelniku opštine Draganu Mastikosi - rekao je Danijel Egić, ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

A imena svih oni koji su život dali za Republiku Srpsku - biće uklesana na Centralno spomen-obilježje koje se gradi u Banjaluci. Vlada i kabinet predsjednika izdvojili su milionska sredstva za njegovu izgradnju.

- Radovi teku dobrom dinamikom. Јa sam zadovoljan, kao resorni ministar. Vlada je obezbijedila sredstva za izgradnju tog spomenika u dosadašnjem periodu, 2.5 miliona KM. Dakle, isključivo Vlada finasira trenutno ovaj objekat, ovaj spomenik, i tako će se i nastaviti. Vlada i predsjednik Republike obezbijediće sredstva da se to završi - dodao je Egić.

Iako danas gradonačelnik Banjaluke sve zasluge pripisuje sebi, ne tako davno, govorio je drugačije.

- Želim da se zahvalim i predsjedniku Republike Srpske što u trenucima kada su bili ogromni izazovi došla je donacija dva miliona maraka koja je bila garant da danas ovaj projekat može dobiti ovu dinamiku i biti u ovoj fazi gradnje. Hvala predsjedniku Vlade, hvala predsjedniče Vlade zato što je Vlada dala tri miliona - istakao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke.

Kako god, spomenik onima koji su život uklesali u temelje Republike Srpske, ne smije i ne može biti projekat na kome bi pojedinci poentirali i ubirali političke poene! Јer na institucijama je da se oduže najzaslužnijima za slobodu koju danas imamo.