latinica  ћирилица
13/09/2024 |  19:29 ⇒ 20:54 | Autor: RTRS

Vozači u Banjaluci ogorčeni - tzv. "saobraćajna revolucija" paralisala saobraćaj (VIDEO)

Stigla je kiša, a s njom i nepregledne kolone vozila na banjalučkim ulicama. Takozvana "saobraćajna revolucija" koju je pompezno najavljivao gradonačelnik, ne samo da nije rasteretila saobraćaj, već ga je doslovno paralisala. Da li dijelom i zbog toga što u gradskom Odjeljenju za saobraćaj rade nestruči kadrovi. Sve je izašlo na vidjelo kada je Inspektorat Srpske, prošle godine, u jednoj banjalučkoj visokoškolskoj privatnoj ustanovi poništio 71 diplomu studijskog programa "Transportno inženjerstvo". A na spisku su se našli i zaposleni u Banjalučkoj gradskoj upravi. Ko rukovodi saobraćajnom infrastrukturom u najvećem gradu Srpske?
Saobraćajni kolaps - Foto: RTRS
Saobraćajni kolapsFoto: RTRS

Saobraćajna revolucija - najavljivana kao ozbiljna mjera koja je trebalo da riješi saobraćajne gužve, čini se da je napravila još veće. Možda zato što je na mjestu gdje je trebalo pokazati znanje, sjedio nestručan tim ljudi. Јedan od njih je i Slavenko Tadić, kojem je Inspektorat Srpske prošle godine poništio diplomu inženjera saobraćaja. Iako je ostao bez diplome, Tadić i dalje radi u gradskom Odjeljenju za saobraćaj. Na naše pozive Tadić nije odgovarao, pa smo pozvali Gradsku upravu.

Dakle, bez diplome i dalje radi kao viši saradnik u Odjeljenju za saobraćaj. Stručnjaci iz oblasti saobraćaja kažu da su i ranije ukazivali na propuste ali sluha u Gradskoj upravi niko nije imao. Nije im kažu, bilo važno mišljenje ljudi koji imaju više pređenih kilometara u ovom poslu.

- Nažalost u posljednjih godinu dana nisam vidio nikoga iz Odjeljenja za saobraćaj da je javno nastupao i da je rekao, uočili smo problem ovo je plan da ga riješimo. Dakle postavljali su saobraćajnu revoluciju na mjestima gdje nije bila potrebna - poručio je Nikola Ćopić, saobraćajni vještan u "Autoputevima Srpske".

Bez adekvatne studije nema kapitalnog projekta, ali ni postavljanja kadrova na funkcije. I nije gradska administracija napravila samo ovdje propust, već i na drugim mejstima.

- Ali postaviti jednog ginekologa ma mjesto Vodovoda, pa to nijedna stranka nije napravila u analima grada Banjaluke, osim izuzetka PDP-a - rekao je Siniša Đorđević, bivši član PDP-a.

Sve malverzacije aktuelnog gradonačelnika razotrkio je Inspektorat Sprske. S početku priloga, pomenuta privatna visokoškolska ustanova, studentima je dodjeljivala akademska zvanja – "diplomirani inženjer saobraćaja", što je bilo protiv odredaba Zakona. Tako je i Slavenko Tadić, 2016. godine, stekao zvanje diplomirani inženjer saobraćaja Pokušali smo dobiti odgovore i od Gradske uprave, ali bezuspješno.