latinica  ћирилица
13/09/2024 |  19:33 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Sve veći dugovi grada Bijeljina prema srednjim školama: Povjerioci im prijete tužbama (VIDEO)

Dugovanja grada Bijeljina javnim ustanovama, agencijama i preduzećima dostižu ogromne iznose, što ugrožava njihov rad. Za materijalne troškove, samo srednjim školama grad duguje više od 150.000 maraka. U školskim upravama kažu da gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i pred kraj mandata, samovoljno raspoređuje budžet, ne obazirući se na plan usvojen od Skupštine grada.
Bijeljina - Foto: RTRS
BijeljinaFoto: RTRS

Na početku nove školske godine, sve su veći dugovi grada prema bijeljinskim srednjim školama i njihove obaveze, zbog čega im povjerioci prijete tužbama. Direktori srednjih škola teško mogu da organizuju čak i čišćenje i održavanje objekata, jer nisu izmirili dugove za ranije preuzetu robu i usluge. Grad Gimnaziji duguje 38.500 maraka.

- Škole ne funkcionišu sa velikim budžetom, za nas su ovo baš velika sredstva. Mi imamo problem sa dobavljačima, stalno zovu, pitaju kad će biti uplaćeno. Recimo prevoznici koji su vozili našu djecu na takmičenja, još uvijek im nije plaćeno - kaže Olivera Stevanović, direktorica Gimnazije Filip Višnjić Bijeljina.

Nastavni procesi podrazumijevaju opremu i materijal za rad, a učenicima koji se školuju za zanatska zanimanja potrebno je i više.

- Mi se na neki način dovijamo sami sa sobom, međutim mi smo svi usmjereni na budžet grada i nama stvarno treba pomoć jer mi nismo proizvodno preduzeće da možemo sami zarađivati novac i svakako ovo je nama neki težak period - istakao je Aleksandar Matić, Srednja stručna škola u Јanji.

Septembar je i vrijeme za nabavku ogrjeva, a nova sezona grijanja u školama već je dovedena u pitanje.

- Ne postoji dinamika plaćanja, nego ad hok plaćanje u ovoj situaciji i teško mi možemo planirati bilo koju aktivnost kada su u pitanju ti materijalni troškovi zbog toga što ne znamo da li će nešto biti plaćeno - poručio je Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Bijeljina.

Grad najviše duguje Tehničkoj školi Mihajlo Pupin, oko 100.000 maraka, ali direktor ove, kao ni direktori Poljoprivredmo-medicinske i Srednje muzičke škole, nisu našli vremena da o tome govore pred našom kamerom. Aktiv direktora srednjih škola više puta, molbama i zahtjevima, bezuspješno se obraćao gradskoj upravi. O ovim problemima upoznato je i Ministarstvo prosvjete.

- Da sredstva za materijalne troškove koja su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave se ne doznačuju školama i da oni zbog toga imaju velike probleme, tužbe, isključenja struje, telefona, normalno sa ovoga mjesta apel gradskoj vlasti da ono što je njihova zakonska obaveza izvršavaju - poručila je Željka Stojičić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

I danas je izostao odgovor na naša pitanja o ovoj temi upućena gradskoj upravi. Grad istovremeno duguje novac i svim javnim preduzećima čiji je osnivač, među kojima su Dom zdravlja, Centar za socijalni rad, Centar za kulturu. U finansiranju iz budžeta, deblji kraj izvukli su i bijeljinski sportisti i jedina javna predškolska ustanova Vrtić "Čika Јova Zmaj".