latinica  ћирилица
13/09/2024 |  20:15 | Autor: SRNA

Patrijarh Porfirije: Živa vjera u narodu istinska utjeha

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da je živa vjera u narodu Eparhije bihaćko-petrovačke i da je to istinska i prava utjeha, a da je manastir Rmanj viševjekovna oaza mira i vjere.
Patrijarh Porfirije u Bosanskom Petrovcu - Foto: RTRS
Patrijarh Porfirije u Bosanskom PetrovcuFoto: RTRS

Srpski patrijarh je istakao da je manastir Rmanj oaza mira, ljubavi, istine, pravde i vjere, i to ne od juče nego vijekovima, koji su se širili koncetričnim krugovima.

- Obnavljajući ovu svetinju obnovljenu verom u narodu na ovim prostorima siguran sam da će svetinja, koja je zasijala lepotom kakvom nije ni onda kada je manastir izgrađen, sijati istinskom i neprekidnom molitvom onih koji budu spremni da dođu i život prinesu pred oltar Hristov za svoje i spasenje roda svog - rekao je patrijarh u besjedi.

Patrijarh je napomenuo da je došao u Eparhiju bihaćko-petrovačku i da je juče i danas bio na više lokaciju i vidio živu vjeru.

Njegova svetost stigao je u manastir Rmanj u Martin Brod gdje će sutra osveštati Hram Svetog Nikolaja Čudotvorca.

Njegovu svetost dočekao je episkop bihaćko-petrovački Sergije u prisustvu brojnih vjernika, nakon čega je upriličena doksologija.

Vladika Sergije poželio je dobrodošlicu Njegovoj svetosti koji ovdje prvi put dolazi kao patrijarh i to povodom 580 godina od postojanja i kako bi osveštao hram koji je generalno obnovljen.

- Zadatak našeg nrašataja ogleda se u tome da podignemo ono što je srušeno u vremenu zla i obnovimo život gdje ga je uvijek bilo i sačuvamo vjeru pravoslavnu na kojoj počiva naše zemaljsko postojanje - rekao je vladika Sergije i istakao značaj obnove manastira Rmanj.

On je istakao da je ovaj manastir duhovna oaza i ako on uvene nestaće i narod sa tih prostora.