latinica  ћирилица
13/09/2024 |  22:31 ⇒ 22:32 | Autor: SRNA

Održana tribina "Јubileji srpske književnosti"

U Prijedoru je večeras održana tribina "Јubileji srpske književnosti", a na njih je okupljene podsjetio profesor Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Popović.
Tribina "Јubileji srpske književnosti" - Foto: SRNA
Tribina "Јubileji srpske književnosti"Foto: SRNA

Popović je naveo da među najznačajnije jubileje svakako spada obilježavanje 200 godina "Letopisa Matice Srpske", čiji je prvobitni naziv bio "Srbski letopis".

- To je najstariji živi književni časopis koji danas izlazi u čitavom svijetu, ni manje ni više. Eto srpska književnost ima i takvu dragocjenost - istakao je Popović.

On je dodao da je 1864. godine umro Vuk Stefanović Karadžić, što nije okrugla godišnjica, ali je prilika da se govori o Vuku svake godine, pogotovo sa tim nekim njegovim vezama ili sporovima sa tadašnjim krugom ljudi oko Matice srpske i njenog "Letopisa".

- Tu su Branislav Nušić, 200 godina od rođenja Branka Radičevića, Aleksa Šantić, Јovan Dučić, Branko Ćopić, Branko Miljković i drugi značajni stvaraoci koji su vrlo aktuelni i danas i treba na njih podsjetiti s vremena na vrijeme - rekao je Popović.

Večerašnju tribinu, koja je dio programa 52. Književnih susreta na Kozari, organizovala je Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije".

Susreti se nastavljaju u utorak, 17. septembra, kada će u Galeriji "Sreten Stojanović" biti održano književno veče "Susret sa Nenadom Grujičićem".