latinica  ћирилица
14/09/2024 |  07:14 ⇒ 09:44 | Autor: sputniknews.com

Šesnaesti dan blokade srpskih institucija na sjeveru KiM

Već 16 dana, tzv. kosovska policija blokira zgrade srpskih institucija na sjeveru Kosova i Metohije, a nova runda dijaloga Beograda i Prištine najavljena je za utorak.
Kosovska Mitrovica i Leposavić (Foto: TANJUG/ STR/ bg, ilustracija) -
Kosovska Mitrovica i Leposavić (Foto: TANJUG/ STR/ bg, ilustracija)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je sinoć tokom obraćanja javnosti, zahtjeve i poteze Srbije u vezi sa situacijom na KiM, podijeljene u pet oblasti i istakao da će u tom cilju biti pokrenuta globalna diplomatska kampanja i da će do kraja novembra razgovarati sa 60 svjetskih lidera kojima će predstaviti sedam nužnih tačaka za napredak u dijalogu.

Više stotina zaposlenih u srpskim institucijama i dalje ne može na svoja radna mijesta, poslije upada policije 30. avgusta u zgrade privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku.

U Briselu će se naredne nedjelje održati nova runda dijaloga na nivou glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, koja je planirana za utorak.

Prema informacijama Tanjuga, jedna od tema koju je Beograd predložio da se nađe na dnevnom redu je i pitanje mosta na Ibru, kao i formiranje Zajednice srpskih opština.