latinica  ћирилица
14/09/2024 |  07:35 ⇒ 07:37 | Autor: RTRS

Papa pozvao katolike u SAD da na izborima u novembru izaberu "manje zlo"

Papa Franja poručio američkim glasačima katolicima da na predsjedničkim izborima u novembru treba da glasaju "za manje zlo", smatrajući da su antimigrantska politika republikanskog kandidata Donalda Trampa i podrška demokratske kandidatkinje Kamale Haris pravu na abortus, "protiv života".
Papa Franjo (Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO) -
Papa Franjo (Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO)

- Čovjek mora da izabere manje od dva zla. Ko je manje zao? Ta dama (Haris) ili taj gospodin (Tramp)? Ne znam - rekao je papa na konferenciji za novinare u avionu na povratku za Rim poslije turneje po Aziji, prenosi Si-En-En.

Papa je rekao da je neprihvatanje migranata "ozbiljan" grijeh, a abortus je uporedio sa "ubistvom".

- Otjerati migrante, ostaviti ih gdje hoćeš, ostaviti ih... to je nešto strašno, to je zlo. Izbaciti dijete iz utrobe majke je atentat, jer postoji život. Moramo jasno da govorimo o ovim stvarima - napomenuo je on.

Papa je i ranije kritikovao Trampovu antiimigracionu politiku. Tokom izbora 2016. godine, papa je rekao da takvi Trampovi stavovi nisu hrišćanski.

Tramp je obećao da će, ukoliko bude izabran za predsjednika, deportovati milione ilegalnih migranata koji se nalaze u SAD.

Njegova rivalka, Kamala Haris, obećala je da će potpisati zakon o zaštiti prava na abortus na nacionalnom nivou, odluku koju je Vrhovni sud ukinuo 2022. godine.

Katolički birači bili su podijeljeni 2020. godine. Oko 50 odsto birača te godine je glasalo za Bajdena, a 49 odsto za Trampa.

Takođe, većina katolika, 61 odsto, vjeruje da bi abortus trebalo da bude legalan u svim ili većini slučajeva.