latinica  ћирилица
14/09/2024 |  09:53 ⇒ 14:33 | Autor: SRNA

Tegeltija: Planirana naplata veća od 11 milijardi KM

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija izjavio je u intervjuu Srni da je za ovu godinu planirana naplata veća od 11 milijardi KM prihoda od indirektnih poreza i da sadašnji pokazatelji potvrđuju da je to moguće ostvariti.
Zoran Tegeltija - Foto: SRNA
Zoran TegeltijaFoto: SRNA

- U julu i avgustu smo ostvarili prihode na mjesečnom nivou koji su veći od jedne milijarde KM. Ako pogledamo osam mjeseci ove godine, naplaćeno je više od 7,5 milijardi KM ili 8,5 odsto više nego u istom periodu lani. Sa ovim danima septembra pređen je iznos od osam milijardi KM - naveo je Tegeltija.

On je napomenuo da su u prošloj godini naplaćeni prihodi bili veći od 10 milijardi KM, što je prvi put od uspostavljanja UIO.

Tegeltija je ukazao da na naplatu prihoda utiče više faktora, među kojim je osnovni uslov - nivo privredne aktivnosti, zatim poreska disciplina, te kvalitet rada institucija koje se bave prikupljanjem prihoda i izmjena poreskih propisa, pri čemu oni o naplati poreza na dodatu vrijednost /PDV/ u BiH nisu mijenjani od uspostavljanja te vrste poreza.

- Ne možemo reći da nivo privredne aktivnosti pozitivno djeluje na naplatu prihoda, jer industrijska proizvodnja u BiH, kao i neki drugi parametri nisu na očekivanim nivoima i svjesni smo toga unazad dvije do tri godine - rekao je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da su u UIO zadovoljni odnosom poreskih obveznika prema izmirivanju PDV-a.

- Uvijek postoji određeni broj poreskih obveznika koji su skloni prevarama i švercu, ali najveći dio njih vrlo uredno izvršava svoje obaveze po osnovu PDV-a. Naravno i da na poresku disciplinu utiče i rad kontrolnih organa, a naše preventivne kotrole i rad dovode do poreske discipline - naveo je Tegeltija.

On je rekao da UIO ne utiče na raspodjelu sredstava od prikupljenih prihoda, niti na njihovu potrošnju, već ih prikuplja na dnevnom nivou i isti dan se novac dodjeljuje Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu, koji ga troše u skladu sa svojim odlukama.

ZA OSAM MЈESECI POVRAT PDV-a 1,28 MILIЈARDI KM

Osvrćući se na povrat PDV-a, Tegeltija je naveo da je za osam mjeseci ove godine vraćeno 1,28 milijardi KM po tom osnovu i da to pravo imaju privredni subjekti nakon izvršenog izvoza robe ili usluga.

- To u apsolutnom iznosu znači mnogo, ali ako se pogleda u relativnom iznosu vraćeno je 5,8 odsto sredstava manje nego u istom prošlogodišnjem periodu. To odslikava situaciju šta se dešava sa izvozom, koji je manji za više od šest odsto nego u uporednom prošlogodišnjem periodu - pojasnio je Tegeltija.

KRIVIČNIM DЈELIMA NASTALA ŠTETA OD 10,9 MILIONA KM

Tegeltija je naveo da je za osam mjeseci ove godine UIO nadležnim tužilaštvima podnio 34 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima kojim je napravljena šteta od 10,9 miliona KM.

Prema njegovim riječima, tu su ključne poreske utaje i nezakoniti promet akciznih proizvoda, gdje dominiraju duvanske prerađevine.

Tegeltija je naveo da su tu još i djela koja spadaju u zonu prekršaja, kao i da se krijumčarena roba privremeno oduzima do okončanja cijelog procesa.

- To je svakodnevnica u našem poslu. Time se bave carinici, ali i naše službe kao što je Odsjek za sprečavanje krijumčarenja - rekao je Tegeltija.

On je istakao da je sprečavanje krijumčarenja robe među osnovnim ciljevima UIO.

- Јednostavno, nekim pojedinicima ne možete da kažete da je to nedozvoljena radnja i onda smo prinuđeni da to procesuiramo kod nadležnih pravosudnih institucija - ukazao je Tegeltija.

DNEVNO SE RASPOREDI 90 ODSTO SREDSTAVA OD PUTARINE

Tegeltija je rekao da na računima sredstava za izgradnju auto-puteva leži neraspoređeno 279 miliona KM.

- UIO na dnevnoj osnovi naplaćuje tu putarinu i prihodi se u prosjeku /mjesečno/kreću od 35 do 40 miliona KM, što godišnje dostigne do 400 miliona KM. Prošle godine smo naplatili 423 miliona KM, a za osam mjeseci ove godine 324 miliona KM - naveo je Tegeltija.

On je napomenuo da UIO svaki dan na dnevnoj osnovi rasporedi 90 odsto prikupljenih sredstava, a 10 odsto stoji na računu do donošenja konačne odluke o raspodjeli, koju donosi Upravni odbor UIO.

Tegeltija je dodao da pet i po godina nije donesena odluka o raspodjeli tih rezervi i da se tako došlo do iznosa od 279 miliona KM.

- Za to vrijeme Uprava je naplatila više od 2,5 milijardi KM tih sredstava. Raspoređeno je 2,5 milijardi KM i sada se pravi problem oko tih 279 miliona KM. Nije problem samo iznos, već i period u kojem se nalaze ta sredstva - naveo je Tegeltija i istakao da se nada da će postojati spremnost za donošenje te odluke, budući da se preduzeća koja se bave izgradnjom auto-puteva susreću sa problemom likvidnosti.

On je rekao da, ako se uzme u obzir da u prosjeku 40 miliona KM tih sredstava ostane na računu i da je iznos koji je još 2019. godine prikupljen i dalje na računu, svako može procijeniti koliko taj novac gubi na vrijednosti zbog inflacije i promjene cijena.

SVI PODRŽAVAЈU OSLOBAĐANjE OD PDV-a ZA PRVU NEKRETNINU

Tegeltija je istakao da prijedlog za izmjenu Zakona o PDV-u kojim je predviđeno da se ova vrsta poreza ne plaća pri kupovini prve nekretnine predstavlja prvu inicijativu za koju je dato pozitivno mišljenje otkako je na čelu UIO.

- U skladu sa našim pozitivnim mišljenjem, mi smo i kreirali tekst tog zakona i dostavili Upravnom odboru UIO, koji dalje pokreće inicijativu. Za sada svi podržavaju tu inicijativu. Mislim da bismo do kraja godine mogli imati tekst tog zakona, koji će proći potrebne procedure, a u narednoj godini i njegovu primjenu - rekao je Tegeltija.

Tegeltija je naveo da je većina inicijativa koje su dolazile za izmjenu PDV-a u vezi sa smanjenjem stope za određene grupe proizvoda ili ukidanja te vrste poreza za pojedine proizvode ocijenjena kao loša za makrostabilnost BiH.