latinica  ћирилица
14/09/2024 |  10:06 | Autor: TANЈUG

Đurić o predstavljenim mjerama: Početak nove ere u borbi za prava Srba na KiM

Mjere koje je predstavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predstavlja početak nove ere u borbi za prava Srba na KiM i opstanak dijaloga, rekao je ministar spoljnih poslova Marko Đurić.
Marko Đurić (foto: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ bs) -
Marko Đurić (foto: TANJUG/ MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA/ bs)

- Navikli smo na neprihvatljive vijesti sa prostora Kosova i Metohije kada je riječ o položaju Srba. Samo sedam puta su Srbi ranjeni od strane Kurtijeve policije, ukidaju se institucije, platni promet i isplata plata i penzija, osnovni uslovi za život - rekao je Đurić, i podsjetio da je 86 Srba zatvoreno vansudski, mnogi se drže kao politički zatvorenici.

Ministar Đurić vjeruje da će mjere koje je predstavio predsjednik Srbije imati dalekosežne posljedice, a da je za Srbe to konačno važna i dobra vijest.

- To znači da će država Srbija stati uz Srbe na KiM kroz zakone. Mi ne želimo da mijenjamo lokalne i međunarodne pravne institucije, ali će ove mjere popuniti sve one rupe koje su koristili oni koji su kršili osnovna ljudska prava. U tu svrhu će biti formirano posebno tužilaštvo i sudska vijeća. Ne može nekažnjeno da se krše ljudska prava, uzurpira srpska imovina. Mjere će obezbijediti i pravednu socijalnu zaštitu. Davanja za ljude na KiM biće značajno povećana, ali više neće moći da se zloupotrebljava od onih koji ne žive na KiM - naglasio je Đurić za RTS.

Ministar spoljnih poslova kaže da je predsjednik Vučić na način koji nije uobičajen za političare krajnje iskreno govorio o situaciji u kakvoj se nalazimo.

- Mi se ne odričeno Kosova i Metohije i jačaćemo ga i institucionalno i ekonomski. Već danas ću razgovarati sa ambasadorima zemalja Kvinte, započinjemo globalnu diplomatsku kampanju kako bi sačuvali elementarna prava Srba na KiM. Idemo na jesenje zasjedanje GS UN, rastrčaćemo se svuda po svijetu - naglašava Đurić.

Kaže da ono što Srbija zahtijeva nije van okvira međunarodnog prava i potpisanih sporazuma.

- Ne možemo da ćutimo i normalizujemo da po opštinama u kojima živi 99 odsto Srba vladaju Albanci koji tamo ne žive ili čine svega 0,3 odsto stanovništva, a uz to su sljedbenici Kurtijevog režima - rekao je Đurić.

Nedopustivo je, kaže Đurić, da se ovakve stvari dešavaju u 21. vijeku.

- Naš osnovni cilj je da zaštitimo naš narod, da zemlja može da nastavi svoj rast i razvoj. Srbija je mnogo značajniji politički faktor danas nego kada je potpisvan Briselski sporazum. EU je šest puta verbalno osuđivala jednostrane poteze Kurtija, ali ga to nije spriječilo da nastavi. Mi ovdje stojimo za sebe, ali i za univerzalna prava - istakao je Đurić.