latinica  ћирилица
14/09/2024 |  11:53 ⇒ 11:55 | Autor: SRNA

Košarac: Nemjerljiva važnost očuvanja nacionalnog jedinstva i ideala

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac čestitao je građanima Republike Srpske i Srbije, kao i svim Srbima širom svijeta 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i poručio da taj dan podsjeća na nemjerljivu važnost očuvanja nacionalnog jedinstva i slobode, najsvetijih ideala srpskog naroda.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Ovaj praznik obilježavamo u znak sjećanja na proboj Solunskog fronta. Naša istorija naučila nas je da bez slobode srpski narod nema svoje države. Kad god smo u istoriji bili razjedinjeni kao narod, postajali smo žrtva onih koji nam ne žele i ne misle ništa dobro - rekao je Košarac.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

On je poručio da je za Srbe najvažnije da ostanu okupljeni oko nacionalnih ciljeva i da kao jedinstven politički narod obilježavaju zajedničke praznike, pokazujući snagu i sposobnost opstanka i trajanja.

- Srpska i Srbija danas imaju odgovorna rukovodstva na čelu sa predsjednicima Miloradom Dodikom i Aleksandrom Vučićem, na čiju inicijativu obilježavamo zajedničke praznike - naveo je Košarac na Instagramu.

On je naglasio da je za opstanak srpskog naroda, za dalji napredak ključno da u zajedništvu i sabornosti, okupljen oko Srpske i Srbije, očuva svoj identitet, pismo, kulturu, običaje, vjeru i krsnu slavu.

- Važno je da očuvamo volju našeg naroda i snagu naših institucija, bez obzira na ogromne pritiske zapadnih centara moći i njihove nečasne namjere da ugroze srpski nacionalni interes - poručio je Košarac.

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, 15. septembar, Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju.

Ovaj praznik ustanovljen je 2020. godine kao dan sjećanja na Proboj solunskog fronta u Prvom svjetskom ratu.