latinica  ћирилица
14/09/2024 |  12:05 ⇒ 13:49 | Autor: RTRS

Dodik: Veoma važno da kao narod imamo snage, volje i vjere da obnavljamo i gradimo naše svetinje (FOTO/VIDEO)

Veoma je važno da kao narod imamo snage, volje i vjere da obnavljamo i gradimo naše svetinje, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nakon osveštanja Hrama Svetog Nikolaja Čudotvorca u manastiru Rmanj.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Dodik je poručio da je Srpska pravoslavna crkva nešto s čim se srpski narod identifikuje. 

- Ovo je nešto što su naši preci radili vijekovima unazad. Uvijek je bilo uvijek onih koji su palili i rušili svetinje, ali i onih koji su ih obnavljali. Danas je manastir Rmanj u punom sjaju i ovo je istorijski dan - rekao je Dodik.

Dodik je poručio da Srpska želi da pomogne srpskom narodu koji živi u Martin Brodu, a jedan od najboljih načina jeste da obnovimo hram i da nastavimo sa podrškom.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije danas je u manastiru Rmanj u Martin Brodu uručio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku najviše odlikovanje Eparhije bihaćko-petrovačke i rmanjske - Orden novomučenika bihaćko-petrovačkih.

- To je velika čast za mene. Јa sam to činio u ime Srpske. Manastir je živ, naša međusobna interakcija i podrška neće stati ovdje nego će se nastaviti - istakao je Dodik.

On je napomenuo da se današnje osveštanje Hrama Svetog Nikolaja Čudotvorca u manastiru Rmanj može računati kao dio obilježavanja Dana srpskog jedinstva.

- Sutra nastavljamo sa obilježavanjem Dana srpskog jedinstva u Banjaluci, a onda i u Novom Sadu. To je praznik koji smo ustoličili prije nekoliko godina ustoličili. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave je dan okupljanja ljudi, institucija, obilježavanja zastave i jedinstva srpskog naroda - poručio je Dodik. 

Dodik je podsjetio da je na Svesrpskom saboru rečeno da su Srbi jedinstven narod i da su pripadnici jednog naroda.

- Gdje god da žive Srbi treba da odbace bilo kakav prefiks ispred riječi Srbi. Mi smo jedinstven narod. Nismo ni hrvatski, ni bosanski i ne znam ni ja koji Srbi. Mi smo pripadnici jednog naroda, srpskog naroda, i tako se i ponašamo. Ne želimo nikoga da povrijedimo u tom pogledu, mi poštujemo osjećanja drugih i njihove identitete. Zašto bi nama neko nametao identitet koji ne stoji? On istorijski nije tačan, životno nije tačan, nikako nije tačan. Mi smo pripadnici jedinstvenog srpskog naroda - poručio je Dodik.