latinica  ћирилица
14/09/2024 |  12:17 ⇒ 12:33 | Autor: RTRS

Patrijarh Porfirije: Obnavljajući svetinje obnavljamo sebe (VIDEO)

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije istakao je danas u Martin Brodu, u manastiru Rmanj, da je obnavljanje svetinja pokazatelj naših unutrašnjih težnji. Obnavljajući svetinje obnavljamo sebe, poručio je patrijarh.
Patrijarh Porfirije - Foto: RTRS
Patrijarh PorfirijeFoto: RTRS

Patrijarh je naglasio da je mnogo svetinja obnovljeno, a samo u vrijeme mandata predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Srpskoj i BiH oko 1.000.

On je istakao da je danas veliki dan i blagoslov za ovaj kraj i pravoslavne Srbe, a naročito za Manastir Rmanj koji je obnovljen i osveštan.

- Tako obnavljamo sebe duhovno i kao ličnosti i narod se integrišemo i postajemo jedinstveni - rekao je patrijarh Porfirije.

On kaže da je obnavljanje svetinja svetost jer "obnavljajući svetinje obnavljamo sebe duhovno i na svaki drugi način.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Rmanj i osveštao novoobnovljeni manastirski hram.

Ovom svečanom činu prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić, direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija, predsjednik SPS-a Goran Selak, ostale visoke zvanice i brojni vjernici.