latinica  ћирилица
14/09/2024 |  13:24 ⇒ 13:31 | Autor: SRNA

Memorijalni turnir "Rajko Kušić" okupio 250 džudista

Memorijalni džudo turnir "Rajko Kušić Kuša" okupio je danas na Palama 250 takmičara iz 17 klubova iz Republike Srpske i Federacije BiH.
Memorijalni turnir "Rajko Kušić" - Foto: SRNA
Memorijalni turnir "Rajko Kušić"Foto: SRNA

Turnir je otvorio načelnik opštine Pale Boško Јugović, koji je zahvalio organizatorima za uloženi trud, te istakao da Pale predstavljaju jedan nukleus kada je u pitanju Republika Srpska i džudo, jer je to sport koji mladima daje pun razvoj i popularan je u ovoj lokalnoj zajednici.

- Dvorana u kojoj se održava turnir pruža izvanredne uslove. Drago mi je što opština Pale može da pomogne u organizaciji ovako važnog turnira, ali i ulaganje u druge grane sporta je sigurno nešto što se vraća u dužem periodu. Ulaganje u sport, u mladost i u razvoj je nešto što ima perspektivu - rekao je Јugović novinarima.

Organizator memorijalnog turnira je DŽudo klub "Rajko Kušić" Pale, a predsjednik kluba Njegoš Poljaković kaže da se turnir organizuje 29. put u kategorijama mlađi poletarci, poletarci, mlađi pioniri i stariji pioniri.

On je dodao da se osim turnira paralelno održava i prvenstvo Republike Srpske za mlađe seniore uzrasta do 23 godine.

Poljaković objašnjava da je riječ o najstarijem memorijalnom turniru u DŽudo savezu Republike Srpske, ali i najstarijem sportskom događaju na Palama poslije Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Memorijalni turnir je prve godine organizovan 1995. godine u Beogradu, a od 1998. godine bez prekida se održava na Palama - naveo je Poljaković.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da je ovo veoma značajan sportski događaj na Palama i da džudo kao borilački sport dominira u gradu.

- Nešto što se 29 puta održava ukazuje na činjenicu da su ljudi posvećeni tome. Organizatori i dalje nakon tragične i prerane smrti Rajka Kušića, koji je bio istinski džudo šampion, uvažavaju sve ono što je on bio, njegov doprinost u džudu, a organizacijom turnira i takmičenja žele da on i dalje bude uzor mladim džudistima - rekao je Ćosić.

Prema njegovim riječima, grad Istočno Sarajevo redovno podržava sve džudo klubove, kao i ovaj memomorijalni turnir, te dodao da za džudo idu svijetli dani i dobra budućnost, kako u Istočnom Sarajevu, tako i u cijeloj Republici Srpskoj.

Predsjednik DŽudo kluba "Randori" iz Istočnog Sarajeva Stefan Majdov rekao je da je klub "Rajko Kušić" na najbolji način organizovao 29. memorijalni turnir u čast paljanske i legende srpskog i jugoslovenskog sporta.

Majdov je istakao važnost ovog turnira i naveo da je u pitanju najstariji memorijalni turnir koji se organizuje u kalendaru DŽudo saveza Republike Srpske, da na turniru učestvuje njegovih 25 takmičara u kategoriji pionira, te 12 prestavnika na prvenstvu Republike Srpske za mlađe seniore.

Član DŽudo kluba "Zvornik" Dragan Božović rekao je da je bio dugogodišnji prijatelj sa Rajkom Kušićem i da su zajedno bili članovi DŽudo kluba "Bosna" i vicešampioni Evrope ekipno.

On je naveo da je Kušić bio veliki čovjek, veliki sportista i da ovaj klub iz Zvornika već 29 godina učestvuje na ovom turniru.

- Interesantno je da sam ja prvu medalja osvojio na ovom memorijalnom turniru 1995. godine, i to u Beogradu, jer se nije moglo održati na ovim prostorima. Zato je ovaj turnir mnogo važan - rekao je Božović.

Poljaković je danas u ime DŽudo kluba "Rajko Kušić" uručio plakete ambasadoru Srbije u BiH Ivanu Todorovu, te Ljubiši Majdovu i Slobodanu Vukoviću za izuzetan doprinos u razvoju kluba i organizaciji turnira.

Rajko Kušić je bio vrhunski sportista, a poginuo je u septembru 1994. godine u saobraćajnoj nesreći u 39. godini.