latinica  ћирилица
14/09/2024 |  14:51 | Autor: Glas Srpske

Čuvena Nektarija Karanci nastupa u Beogradu: Najvažniji glas vizantijske muzike

Umjetnica Nektarija Karanci, jedna od najvažnijih izvođača vizantijske duhovne muzike u svijetu, nastupiće sa horovima crkve Svetog Vasilija Ostroškog sa Bežanijske kose 17. septembra u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.
Nektarija Karanci - Foto: Glas Srpske
Nektarija KaranciFoto: Glas Srpske

Karanci je međunarodno priznata kao jedan od najvažnijih ženskih glasova u vizantijskoj crkvenoj muzici. Svojim koncertima u Evropi i svijetu kao i značajnom diskografijom doprinijela je popularizaciji i prepoznatljivosti ove drevne muzičke tradicije u cijelom svijetu.

Njeni nastupi su u potpunosti posvećeni vizantijskom pojanju i sakralnoj muzici ne samo na grčkom, već i na rumunskom, crkvenoslovenskom, arapskom, ruskom, italijanskom, francuskom i aramejskom jeziku. Karanci aktivno poje kao solo pojac u crkvi od svoje devete godine, a prvi album je snimila već sa četrnaest godina.

Posvetila je svoj rad promociji umjetnosti ženskog vizantijskog pojanja i vodila je masterklasove u nekim od najpoznatijih obrazovnih i muzičkih centara u Evropi, kao što su List akademija u Mađarskoj, univerzitet Sorbona u Francuskoj i univerzitet Oviedo u Španiji.